Felkészülés a klímaváltozásra Magyarországon

Vágólapra másolva!
Hazánkban 2006-ban indult el a VAHAVA kutatási program folyatatásának tekinthető, Klímaváltozás: környezet - kockázat - társadalom elnevezésű projekt. A kutatás célja az volt, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható eljárásokat dolgozzanak ki a klímaváltozás elleni küzdelemhez.
Vágólapra másolva!

A 2008 végén befejeződő kutatási program célkitűzéseiről és az elért eredményekről a napokban jelent meg egy kiadvány.

A meteorológiai kutatások az ELTE Meteorológiai Tanszékén zajlottak, Bartholy Judit tanszékvezető egyetemi tanár vezetése mellett. Feladatuk volt a globális klímaváltozás és a regionális éghajlati szcenáriók modellezése és leskálázása a Kárpát-medence térségére, valamint az extrém éghajlati események várható változásainak elemzése.

Az Európai Unió által létrehozott PROUDENCE névre keresztelt kutatási program a klímaváltozás hatásairól ad becsléseket Európára a XXI. század utolsó három évtizedére, 50 km-es rácsfelbontás mellett, A2 és B2 szcenáriók vizsgálata mellett. A PROUDENCE modellszimulációk felhasználásával a magyar kutatók megvizsgálták a Kárpát-medence térségére a XXI. század végére várható regionális hatásokat. A globális és európai trendeknek megfelelően a Kárpát-medence térségére is az A2 szcenárió esetén várható a nagyobb melegedés. A 2071-2100-ra várható melegedés a nyári hónapokban lesz a legnagyobb, a tavaszi hónapokban pedig a legkisebb. Ugyanezen időszakra előrevetítve az éves csapadékmennyiség változása csak csekély mértékű lesz, de az éven belüli eloszlása megváltozik. A tél csapadékosabb lesz, míg nyáron akár 24-33 százalékos csapadékcsökkenés is elképzelhető.

A pontosabb előrejelzésekhez szükség van a PROUDENCE keretében alkalmazott dinamikus modellekhez hasonló, ám sokkal finomabb, akár 10 km-es rácsfelbontású regionális klímamodellek futtatására, amelyek több éghajlati szcenáriót és meteorológiai paramétert is figyelembe vesznek.