Szélvihar és heves esőzés Angliában

Vágólapra másolva!
Jelentős anyagi károkat okozott, és halálos áldozatokat követelt a hétvégi vihar Angliában. Az árvízveszély még nem múlt el. Szerdától újabb viharokra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetek déli partjait sújtotta elsősorban a hétvégi szélvihar és esőzés. A 100 km/h-t meghaladó sebességű szelek fákat döntöttek ki és cserepeket vertek le a háztetőkről. Az áradások miatt 4en életüket vesztették. Több ezer otthon maradt áram nélkül.

Wight szigetén 160 km/h lökéseket mértek, de a szélsebesség Southamptonban is elérte a 100 km/h-t. A viharban sok jármű összetört. Kórházba szállítottak egy nőt, aki éppen az autójában ült, amikor rázuhant egy fa. Négy ember belehalt sérüléseibe, amikor a heves esőzésben falnak ütközött autójuk.

Több hajó is a vihar áldozatául esett, ahogyan az erős hullámzásban a sziklákhoz csapódtak. A Dover kikötőt le is zárták egy időre.

Essexben az erős szél több házban jelentős kárt tett, kerítéseket szakított ki, kisebb tárgyakat kapott föl. Devonban és Cornwallban majdnem 10 ezer ház maradt áram nélkül. Az áradások miatt több fogságba került autóst kellett kimenteni.

A szigetlakók nem lélegezhetnek fel. Az árvízveszély még tart, és az átmenetileg javuló időt a héten újabb viharok váltják fel. 2008-ban egy rendkívül alacsony nyomású, gyors mozgású viharciklon pusztított a Brit-szigeteken és Nyugat-Európában. Az Emma orkán erejű, 200 km/h sebességet is elérő szelei milliárdos károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában. A következő napokban hasonló erejű ciklon várható a térségbe.