Intenzív havazás, fagyos szelek hazánkban

Vágólapra másolva!
A mai napon, szombaton országos havazásra, sokfelé hófúvásra számíthatunk. A jelentős mennyiségű hó fennakadásokat okoz a közlekedésben. A hidegérzetet a megerősödő szél fokozhatja.
Vágólapra másolva!

Egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánk területét délnyugat felől. A nap folyamán egyre több helyen kezdődik havazás. A megerősödő szél miatt több helyen hófúvásra is lehet számítani.

A délelőtti órákban nyugaton, délnyugaton már javában esik a hó, és északkeleten is kialakul többfelé hószállingózás, gyenge havazás. Estére országszerte havazni fog, 5-10 cm friss hóra mindenhol számítani lehet. Délnyugaton ennél vastagabb hóréteg is kialakulhat. A csapadékzóna hajnalban elvonul, holnap már csak a keleti, északkeleti megyékben várható hószállingózás, gyenge havazás.

A délnyugati megyékben már többfelé fennakadásokat okozott a hó az utakon. Ma kora délutántól a főváros térségében is jelentős mennyiségű hó hullhat, ami lassíthatja a közlekedést. Az autózók csúszós utakra és erős szélre készüljenek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -8, -3 fok között alakul, azonban a megerősödő szél miatt ennél jóval hidegebbet érezhetünk. Aki útra kel, mindenképp öltözzön jó melegen.

Holnap és hétfőn tovább hűl a levegő. Hétfőn hajnalban helyenként -20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Vasárnap az északkeleti területek kivételével néhány órás napsütésre is számíthatunk. Aki teheti, használja ki a szép téli időt, mert a jelenlegi számítások szerint keddtől melegszik az idő, és a hó karácsonyra elolvad.