Havazás és mínusz 25 fok - tombol a tél a kontinensen

Vágólapra másolva!
A hétfői havazás Lengyelországtól Franciaországig sokfelé okozott fennakadást a közlekedésben. Kedd hajnalban a derült ég alatt helyenként -25 fokra süllyedt a hőmérséklet. Milánó környékén két napos havazás kezdődött. Hazánkban a héten hajnalonként többfelé extrém hidegre készülhetünk.
Vágólapra másolva!

Hétfőn egy lassan mozgó frontzóna mentén Franciaország középső vidékétől Lengyelországig és Szlovákiáig kiterjedt havazás alakult ki, amely elsősorban német és francia területeken okozott jelentősebb fennakadásokat a közúti- és légi közlekedésben.

A havazás megszűnése után éjszakára kiderült az ég, és Németországban és Lengyelországban helyenként -25 fokra hűlt a levegő. Varsóban -22 fokot mutatott kora reggel a hőmérő.

Egy erősödő mediterrán légörvénynek köszönhetően Olaszország északnyugati részén havazás kezdődött, amely várhatóan szerda estig kitart. A legtöbb csapadék az Alpok Milánóhoz közeli déli lejtőin várható, ahol már december közepén is több méter hó hullott. A hét közepére a friss hó sokfelé meghaladhatja az 50 centit.

Hazánk északkeleti részén kedd hajnalban elég volt egy-két óra derültebb időszak, hogy a hó borította tájakon -15 fokra hűljön a levegő, a határtól nem messze található Ungváron -18 fokot mértek. A héten nálunk is lehetnek -20 fokos hajnalok.