Megérkezett a nyár Európába

Vágólapra másolva!
Az előttünk álló napokban már nemcsak a mediterrán térségben, hanem a kontinens középső területein is nyáriasra fordul az időjárás. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többfelé meghaladják a 25 fokot. A sok napsütés veszélyeket is tartogat, egyre erősebb lesz az UV sugárzás.
Vágólapra másolva!

Hétvégén a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget térségének időjárását egy markáns ciklon és hosszan elnyúló frontrendszere alakítja. Az érintett területeken borongós, esős időre van kilátás, a hőmérséklet 10, 15 fok között alakul. Franciaország és az Ibériai-félsziget északi részének időjárását sekély ciklon teszi változékonnyá, többfelé heves záporokat, zivatarokat okozva a délutáni órákban. A csapadékos időjárás ellenére kellemes hőmérsékletekkel találkozhatunk a térségben, a levegő 20, 25 fokig melegszik.

Az Ibériai-félsziget déli területein túlnyomóan napos, száraz időjárás alakult ki. A hőmérséklet csúcsértéke többfelé eléri már a 30 fokot. Az erős napsugárzás erős UV sugárzással is párosul a térségben, hétvégén az UV index könnyedén elérheti a 8-as, 9-es értéket. A strandolással még a sok napsütés mellett is érdemes várni, a Földközi-tenger nyugati medencéjében a víz hőmérséklete, még kissé hűvös, 17-18 fok körül alakul.

Olaszországban és Horvátországban is túlnyomóan napos idő lesz, a délutáni órákban 25 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. Az Adriai-tenger hőmérséklete is 17 fok körül alakul.

A Kárpát-medence térségében kora nyári időnk lesz, a délelőtti többórás napsütést követően a délutáni órákban gomolyfelhők növekednek és elszórtan záporok, heves zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet sokfelé átlépi a júniusra jellemző 25 fokos értéket, helyenként pedig eléri a 28 fokot is. A sok napsütés miatt az UV sugárzás is erős lesz a térségben, 12 és 14 óra között az UV index elérheti a 6-os értéket. Az UV sugárzás erősségét az UV index segítségével határozzuk meg, aminek értéke 1 és 10 között változhat. Minél magasabb az index értéke, annál veszélyesebb védelem nélkül a tűző napon tartózkodni. 6-os UV index estén már védeni kell bőrünket a káros sugárzástól, a javasolt napozási idő 20-25 perc.