Szükségállapot az amerikai árvizek színhelyén

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok déli és délkeleti vidékén napok óta tartó heves esőzések hatására sokfelé pusztít árvíz. Georgia államban szükségállapotot vezettek be. Közben Kaliforniában a száraz, napos időben az erdőtüzek veszélye növekszik. Európa északi vidékén orkán erejű széllökésekkel köszöntött be a csillagászati ősz.
Vágólapra másolva!

Az USA délkeleti vidékére trópusi eredetű, nedves levegőt szállít a középpontjával Texas állam északi szélén elhelyezkedő ciklon. Ennek következtében az amúgy sem száraz vidéken a szokásosnál is jóval több csapadék hullott az elmúlt hetekben. A sok eső hatására a talaj teljesen telítetté vált, minden további esőcsepp lefolyásra kerül. Ilyen körülmények között törtek ki vasárnap és hétfőn heves zivatarok Georgia állam több pontján. A felhőszakadást követően utakon hömpölygött a víz, a folyók pedig gyors áradásnak indultak. Georgia 17 kerületében rendeltek el szükségállapotot. Az árvizeknek sajnos már 4 halálos áldozata van. Atlanta városába vezető több főút járhatatlan, a közlekedés hétfőn átmenetileg megbénult.

A helyi meteorológusok szerint a hét további részén is marad a rendkívül csapadékos idő, sőt az árvizek egyre inkább sújtják Alabama és Mississippi államokat is.

Orkán erejű szél Észak-Európában

Közép-európai idő szerint 23 órakor következik be a napéjegyenlőség, az északi féltekén innentől kezdve az éjszakák már hosszabbak a nappaloknál. Ebben az átmeneti időszakban a poláris légtömegek gyakran megindulnak déli irányba, a légtömegcsere pedig erős ciklonokat gerjeszt. Egy ilyen markáns ciklon örvénylik Észak-Európában. A ciklon egyik viharfrontja kedden Skócia hegyeiben 160-180 km/órás széllökéseket okozott, sőt a norvég partoknál is orkán erejű szelet mértek.