Vágólapra másolva!
November 4-én alakult ki az Ida névre keresztelt trópusi vihar a Karib-tenger térségében. A karibi szigetvilágban az elmúlt napokban komoly károkat okozó hurrikán kedden délelőtt eléri az Egyesült Államok déli részét is.
Vágólapra másolva!

November 4-én a délutáni órákban egy trópusi depresszió alakult ki a Karib-tenger térségében. A meleg tengervíz elegendő energia- és nedvesség-utánpótlást biztosított a rendszer fejlődéséhez, amely így egyetlen nap alatt hurrikánná erősödött.

Az Ida névre keresztelt hurrikán komoly károkat okozott a Karib-tenger kisebb szigetein és Nicaraguában is. A vihart kísérő heves esőzések és erős szél lakóházakat, hidakat és elektromos vezetékeket rongált meg. A szárazföld fölé érve az Ida gyorsan veszített erejéből és péntekre trópusi depresszióvá szelídülve folytatta útját.

Miután az Ida elhagyta Nicaraguát, útját a nyílt tengervíz felett folytatta tovább, így ismét erősödni kezdett. Vasárnapra már a hurrikánok osztályozására használt, ötfokozatú Saffir-Simpson skálán II. kategóriájú hurrikánná fejlődött.

A hurrikán vasárnap heves esőzéseket okozott El Salvadorban. A közép-amerikai kis országban az esőzéseket követő áradások és földcsuszamlások eddig már 124 halálos áldozatot követeltek.

Az Ida lehet az idei év első hurrikánja, amely eléri az Egyesült Államok területét is. A Miami székhelyű Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint a ciklon kedden délelőtt éri el Mississippi, Alabama és Florida állam déli részét. Az előrejelzések szerint a térségben 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége megközelítheti a 200 milliméter, amely a tengerparti területeken és a folyók mentén komoly áradásokhoz vezethet.

Miután az Ida partot ér, gyorsan veszít majd erejéből és szerda délutánra teljesen leépül.