Minden idők legmelegebb novembere Új-Dél-Walesben

Vágólapra másolva!
Ausztrália délkeleti államában, Új-Dél-Walesben, a tavasz utolsó hónapja, nyarat idéző forróságot hozott. Az idei november volt az állam mindenidők legmelegebb novembere.
Vágólapra másolva!

Normális esetben az év ezen időszakában, hidegfrontok szelik át az ország déli területeit, ám idén novemberben alig voltak ilyen hidegfrontok. Ennek következtében huzamos ideig a zavartalan napsütésé volt a főszerep, aminek az lett a következménye, hogy a kontinens déli, délkeleti területein rendkívül forró, nyárias időjárás alakult ki.

A térségében a hőmérsékletek napközben többfelé meghaladták a 40 fokot és az éjszakák sem hoztak jelentős felfrissülést. Sora dőltek a hőmérsékleti rekordok.

Sydneyben 150 éve nem volt olyan meleg a november, mint idén. A hónap közepén a legmagasabb nappali hőmérsékletek a 42 fokot is meghaladták, és éjszaka sem hűlt 20 fok alá a levegő. A Sydneytől északkeletre található város, Parkes november havi átlaghőmérséklete 34 fok lett, a városban ezzel 82 éves rekord dőlt meg. Wagga Wagga a maga 33,9 fokos novemberi átlaghőmérsékletével 67 éves rekordot döntött meg. Az utolsó tavaszi hónap Canberrába is példátlan meleget hozott, közel 39 fokos maximum hőmérsékletekkel. A havi átlaghőmérséklet, 29,3 fok lett, amely szerint az idei november az elmúlt 70 év legmelegebb novembere volt a városban.

A nagy kérdése tehát az, hogy a decemberben kezdődő ausztrál nyár is rekord hőmérsékleteket tartogat-e. A válasz az, hogy nem feltétlenül, habár az intenzív El Nino tevékenység miatt nagyon valószínű, hogy az idei nyár melegebb és szárazabb lesz a szokásosnál.