Időjárási legek: ahol klímaváltozás nélkül is nehéz kibírni

Vágólapra másolva!
A klímaváltozás miatt napjainkban egyre többször szólnak a hírek szélsőséges időjárási eseményekről. Azonban vannak olyan területei is Földünknek, ahol szinte mindennaposnak számítanak a szélviharok, az özönvízszerű esőzések vagy az évtizedekig tartó szárazságok. Nézzük, melyek bolygónk legkülönlegesebb időjárású területei.
Vágólapra másolva!

Ahol szinte sohasem esik az eső

A Föld egyik legszárazabb helye a Dél-Amerikában található Atacama-sivatag, amelyet az Andok vonulata választ el a Csendes-óceántól. A sivatagnak vannak olyan területei, ahol még sohasem esett az eső, és a legtöbb helyen is csak évszázadonként kétszer-háromszor fordul elő.

Ennek ellenére a térségben az átlagos éves csapadékmennyiség 0,6 milliméter körül alakul. Ennek az a magyarázata, hogy a hideg Humbolt - tengeráramlat ugyan megakadályozza, hogy a térségben felhők alakuljanak ki és így sok eső essen, de gyakran okoz ködöt, ködszitálást. A ködszitálásból jön össze ez a 0,6 milliméternyi csapadék.

Forrás: AFP

Az Atacama-sivatagba helyezték át a Dakar Rallyt - a felvétel 2009. január 11-én készült Copiapónál

Az Atacama-sivatag Földünk ritkán lakott területei közé tartozik, a népsűrűség alig éri el az egy főt négyzetkilométerenként. Az itt élő emberek házaik tetejét fából és kartonpapírból készítik, amit egy kisebb eső és szél is könnyen lerombol. Ez történt 2009. július 20-án, amikor Iquique városában a 17 kilométer/órás szél és a 0,2 milliméteres szitáló eső is elég volt ahhoz, hogy tönkretegyen négyezer házat és megrongálja a villamosvezetékeket.


Ahol szinte mindennap esik

Forrás: AFP

Kuai szigetén, a Poipu-öbölben (Hawaii) remekül lehet golfozni - ha épp nem esik

A világ legcsapadékosabb területe címért több országból is vannak indulók. A Hawaii-szigetek nyolc szigetének egyike Kauai - a sziget második legmagasabb pontja az 1569 méter magas Mount Waialeale. A hegycsúcsra telepített mérőállomáson az év 365 napjából 360 napon regisztráltak csapadékot. Az éves átlagos csapadékmennyiség 11 684 és 13 000 milliméter között változik. A rekordot az 1982-es év tartja, amikor 17 300 mm csapadékot mértek a térségben.

Ugyancsak említésre méltó a kolumbiai Mount Tutenendo, ahol 12 000 millimétert megközelítő csapadék hullik egy évben. Az Észak-Indiában található Cherrapunji is egyike Földünk legcsapadékosabb helyének. Éves átlagban 10 000 milliméter eső esik, melynek nagy része a júniustól augusztusig tartó monszun időszak alatt hullik. A térségben a legtöbb eső 1985-ben esett, ekkor a hivatalos mérések szerint 26 ezer milliméter csapadék hullott.


A világ legszelesebb helye

Forrás: AFP

A fókák is kedvelik a francia fennhatóság alatt álló Kerguelen szigetét az Indiai-óceánban

Több szempontból is vizsgálhatjuk, hogy melyik Földünk legszelesebb területe. Az Indiai-óceán déli részén található Kerguelen-szigeteken gyakran mérnek viharos vagy orkánerejű szelet. Már volt olyan év, amikor 365 napból 150 napon át viharos, 61- 86 kilométer/órás, 41 napon át pedig orkánerejű, 119 kilométer/óra feletti széllökéseket mértek.

Az Egyesült Államokban, New Hampshire államban található Mount Washingtonon található mérőállomáson is gyakran mérnek viharos, orkánerejű szelet. 1934. április 12-én a hegyen mért széllökés erőssége elérte a 372 kilométer/órát.

A Mount Washingtonban mért széllökés 1997-ig volt rekord - ekkor a Csendes-óceán térségében kialakult a Paka nevet viselő szupertájfun. A vihar a világ valaha mért legnagyobb, nem tornádóhoz köthető szélsebességét hozta: Guam szigetén a szélmérőműszere 380 kilométer/órás széllökést mért, mielőtt összetört. A világon a legnagyobb széllökést egy tornádó belsejében regisztrálták. Az Egyesült Államokban, Oklahoma City közelében, 1999. május 3-án kialakult tornádóban 484 kilométer /órás széllökést mértek.

A tél szerelmeseinek paradicsoma

A téli sportok szerelmesei egyelőre nem lehetnek elégedettek, hisz Európában nagyon lassan akar beindulni az idei síszezon. Az Egyesült Államokban, Washingtonban található Mount Bakeren az 1998-99-es síszezonban nem lehetett panasz a hó mennyiségére. A 3285 méter magas hegységben található Mount Baker Síközpontban egyetlen síszezon alatt, 1998. július és 1999. június között 2896 centiméter hó hullott.

Az Egyesült Államokban, Colorado államban van egy hely, Silver Lake, ahol egyetlen nap leforgása alatt 193 centiméter hó hullott. 1921. április 14-én délután kezdődött a havazás, amely április 15-én a délelőtti órákig el sem állt.