Ausztriában is vannak jelei a klímaváltozásnak

Vágólapra másolva!
Megfigyelések támasztják alá, hogy évről évre emelkedik a hőmérséklet a Felső-Ausztriában található Kalkalpen Nemzeti Parkban.
Vágólapra másolva!

A Felső-Ausztria déli részén található Kalkalpen Nemzeti Park területén található Ausztria legnagyobb összefüggő erdőterülete és a Keleti-Alpok leghosszabb patakrendszere. A park több mint 1500 pillangófajnak, hat különböző fakopáncs fajnak és harminc emlős fajnak ad otthont.

Felső-Ausztria kormányzója, Josef Pühringer és Manfred Haimbuchner természetvédelmi tanácsos állítása szerint, a Kalkalpen Nemzeti Parkban az elmúlt évek mérési adatai szerint egyértelmű, hogy emelkedik az átlaghőmérséklet. A mérések szerint az átlag hőmérséklet 2,1 fokkal emelkedett a 209 négyzetkilométeres nemzeti park szinte egészén, és a park vezetőjének, Erich Mayrhofernek a véleménye szerint ennek következtében a következő néhány száz évben az erdők szintje 200-250 méterrel magasabbra tolódik.

A melegedés nem csak a nemzeti park területén érzékelhető. Az Osztrák Alpok Egyesület legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az Alpok ausztriai területén folyamatosan figyelt 93 gleccserből 85-nek csökkent a hossza a 2008 őszétől vizsgált egyéves periódusban.