Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Vágólapra másolva!
Vasárnap az ÁNTSZ másodfokú hőségriasztást rendelt el az egy hétig tartó kánikula következtében.
Vágólapra másolva!

Csütörtök óta anticiklon, azaz magas nyomású légköri képződmény alakítja a Kárpát-medence időjárását, a frontok messze elkerülik a térséget. Az anticiklonban a leszálló légmozgások uralkodnak, ami kiszárítja a levegőt, így az nem kedvez a felhő- és csapadékképződésnek, így napos idő jellemzi, több-kevesebb gomolyfelhővel.

Hétfőtől valamelyest megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, amelyek átmeneti felfrissülést hozhatnak.

Szombatig tart, sőt fokozódik a kánikula

A jelenlegi modellszámítások szerint a kánikula szombatig kitart, országszerte 30 fok fölött tetőzik a hőmérséklet, sőt a hét közepén helyenként a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála. Egyúttal, éjszaka is egyre kevésbé hűl le a levegő, a hajnali minimumok többnyire 18, 24 fok között alakulnak. Ezek együttes hatására a napi középhőmérséklet több, mint négy napon keresztül meghaladja a 25 Celsius fokot, ami indokolja a másodfokú hőségriasztás elrendelését.

Vasárnap öt régióban, hétfőtől országszerte érvényes a hőségriadó

Vasárnap az ÁNTSZ által elrendelt másodfokú hőségriasztás Közép-Magyarországra, a Közép- és Nyugat-Dunántúlra, valamint az Észak- és Dél-Alföldre érvényes. A hőség azonban tovább fokozódik, így hétfőtől már országszerte érvénybe lép a hőségriadó.

A tartós forróság különösen az idősek, a keringési betegségben szenvedők és a cukorbetegek szervezetét viseli meg. Ők lehetőleg tartózkodjanak hűtött helyen, teendőiket kora reggelre vagy estére időzítsék. Általános tünet lehet a fejfájás, tompultság, fáradékonyság. Jelentősen megnő a folyadékszükséglet, napi legalább 2-2,5 liter folyadékot igyunk. Az étvágy, illetve az energiaszükséglet ugyanakkor csökken, ne terheljük szervezetünket nehéz ételekkel.

Az időjárásról bővebben itt olvashatsz.