Újabb kiadós esőt kaptunk, de hétfőtől tartósan javul az idő

Vágólapra másolva!
A térségünk időjárását meghatározó frontrendszer több hullámban hozza a csapadékot. Ma hajnalig már többfelé hullott 20-30 mm, és az este érkező csapadékzónából reggelig helyenként újabb kiadós eső eshet.
Vágólapra másolva!

Az országszerte esős időt hozó pénteket követően szombaton átmenetileg egyre többfelé megszűnik a csapadék, ám az esti órákban újabb csapadékhullám éri el a Dunántúlt. Délnyugat felől ismét beborul az ég, és egyre többfelé elered az eső. Vasárnap országszerte kell esőre számítani, a nap folyamán azonban keletre helyeződik a csapadékzóna, és nyugat felől délután-este lassan szakadozni kezd a felhőzet.

A frontrendszer első hullámával szombat reggelig az ország nagy részén jelentős, azaz 5 mm feletti csapadék hullott, de elsősorban az ország északi és nyugati tájain a 24 órás csapadékmennyiség többfelé meghaladta a 20-30 mm-t, helyenként a 40 mm-t is. Az ICI Interaktív meteorológia műszerei Gyöngyösön 40 mm, Bakonycsernyén közel 50 mm csapadékot mértek.

Szombaton napközben alábbhagy a csapadékhajlam, egyre többfelé megszűnik a csapadék, de a déli országrészben még így is 1-6 mm esővel lehet számolni. Az estefelé érkező újabb csapadékzóna pedig újabb kiadós esőket tartogat a hét végére. Vasárnap a déli órákig az ország déli felében helyenként újabb 15-20 mm sem kizárt. Vasárnap napközben javul az idő, estére eláll az eső, és a jövő héten már napos, alapvetően száraz időben lesz részünk. Több fokkal melegszik a levegő.


Időjárási helyzet

Skandinávia fölött egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek hullámzó frontrendszere Észak-Európából kiindulva a Kelet-európai-síkságon, a Kárpát-medencén és az Alpokon át egészen Ibéria nyugati partvidékéig húzódik. Szombaton eleinte ennek a frontrendszernek még a hidegfronti szakasza érvényesül, majd délutántól, estétől melegfronti szakasz éri el hazánk nyugati részeit, újból nagy nedvességtartalmú levegőt hozva. A frontrendszer még vasárnap is meghatározza időjárásunkat, de a jövő hét elejére már kelet felé távolodik, leépül.

A további napok időjárásáról részletesebben itt olvashatsz.