Mínusz 15 fokos fagyra készüljünk

Vágólapra másolva!
Vasárnap nyugalomba jut a hideg légtömeg a Kárpát-medencében, ezért a vastag hóval borított tájakon kemény fagyok várhatók. Figyelem! A közel -15 fokos hidegben nagy a kihűlés veszélye. A jövő hét elején melegfront érkezik, és elsősorban az északi országrészben újra kialakul havazás, havas eső, helyenként ónos eső.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetés: vasárnap hajnalra helyenkén -15 fok közelébe süllyed a hőmérséklet

Vasárnap gyenge magasnyomás alakítja az időjárást a Kárpát-medencében, ezért nyugalomba jut a térséget kitöltő hideg légtömeg. Hajnalban elsősorban a vastag hóval borított nyugati, északnyugati tájakon süllyed mélyre a hőmérők higanyszála, ezeken a vidékeken akár -15 fokot is mérhetnek. Zord éjszakára kell felkészülni a Kisalföldön és a Bakonyban, itt várható a leghidegebb, de a Dunántúl többi részén és a főváros térségében is -10 fok közeli minimumok lehetnek.

A nagy hidegben a kihűlés veszélye fenyegeti a hajléktalanokat, a magukról nehezen gondoskodó, fűtetlen lakásokban élő idős embereket, a szombati buli után az utcán éjszakázó fiatalokat. A veszély fokozott, az utóbbi időszak enyhébb időjárása után sokakat érhet váratlanul a kemény fagy, mert esetleg kevésbé meleg öltözetben idultak útnak az éjszakai programokra. Ilyen hidegben nem megfelelő öltözékben akár 1 óra alatt bekövetkezhet a kihűlés.

Napközben is csípős hideg várható az ország nagy részén, bár több órára a nap is előbújik. Az időnként megerősödő délies szél tovább csökkenti a hőérzetet. Este a Dunántúlon már felhősödés kezdődik.

A folytatásban a jövő hét első napján melegfront érkezik, és a magasban a hideg légtömeg fölé csúszó nedves levegő hatására beborul az ég, és az északi megyékben többfelé, másutt elszórtan alakul ki csapadék. A reggeli órákban az ország északi részén, így a főváros térségében is még havazás, havas eső várható, de helyenként ónos eső is kialakulhat, jelentősen megnehezítve a közlekedést. Napközben a magasabb hegycsúcsok kivételével már a folyékony halmazállapotú csapadék lesz jellemző.

Csütörtökig marad a borult időjárás, alig látjuk majd a napot. Több hullámban érkezik újabb csapadék, helyenként nagy mennyiségre van kilátás. Mivel kissé emelkedik a hőmérséklet, elsősorban esőre kell számítani. A sok csapadék a kisebb folyóvizeken árhullámot indíthat el, és a belvízzel borított termőterületek nagysága is növekszik.