Orvosmeteorológia - a téli napok és a zsíros ételek

Vágólapra másolva!
Hétvégén marad az egyhangú, főként nyugaton borongós, alapvetően hideg idő. Hétfőn azonban már hóesés teszi mozgalmasabbá az időjárást. A fagyos napokon több zsiradék és szénhidrát fogyasztása sem egészségtelem, persze nem mérték nélkül. A légszennyezettség túl van a maximumon, fokozatosan csökkenés várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint a szombat és a hétfő frontmentesnek ígérkezik, míg vasárnap kettős fronthatás várható.

Szombaton reggel sokfelé várható köd. Az ország nagy részén borongós, néhol tartósan ködös lesz az idő, legfeljebb keleten süt ki néhány órára a nap. A derültebb tájakon rövid időre fagypont fölé melegszik a levegő, máshol egész nap fagyni fog. A borongós tájakon a levertség, melankólia esélye növekszik. Aktív, jól megtervezett tevékenységgel, időtöltéssel semlegesíthető az egyhangú időjárás negatív hatása. A téli öltözetnél különösen ügyeljünk a fej, a nyak és a végtagok védelmére! Reggel a közlekedést sokfelé vastag köd lassítja, helyenként deres, jeges útszakaszok is előfordulhatnak. Napközben számottevően javulnak a közlekedési feltételek.

Vasárnap eleinte semmi változás nem lesz, délután azonban helyenként megélénkül a délkeleti szél, és a nyugati határszélen már hóesés is lehet.

A téli időszakban a zöldségek, gyümölcsök hosszú tárolás, lehűtés után kerülnek fogyasztásra, ám addigra veszítenek eredeti vitamin-tartalmukból. Ilyenkor van igazán nagy szerepe a táplálék-kiegészítőknek.

Szervezetünk energiaigénye nagy, gyakoribb az éhségérzet. Az átlagosnál több szénhidrát és zsírfogyasztás a hideg időben indokolt lehet. A mértékletességre azonban továbbra is hangsúlyt kell tenni.

Hétfőn országszerte kisebb-nagyobb intenzitású havazás teszi változatossá az időjárást. A látási- és útviszonyok átmenetileg jelentősen romlanak, fokozott óvatosságra van szükség.

A légszennyezettség már a hétvégén lassú csökkenésnek indul, hétfőn pedig a csapadék kimosó hatásának köszönhetően tovább folytatódik.