Kevesebb gőz fékezhette a globális felmelegedést

Vágólapra másolva!
Csökkent a sztratoszférában a vízgőz mennyisége, s emiatt kezdett lassulni az utóbbi években a globális felmelegedés. Arra viszont nincs biztos válasz, miért van kevesebb az erősen üvegházhatású gőzből.
Vágólapra másolva!

2000 után esni kezdett az erősen üvegházhatású vízgőz koncentrációja a légkörben. Ez állhat a hátterében annak, hogy 2000 és 2009 között lassult a felmelegedés üteme az előző évtizedhez képest, állítják a Science tudományos folyóirat e heti számában megjelent cikk szerzői. (Különben az elmúlt évtized volt ennek ellenére a valaha mért legmelegebb dekád.)

Arra viszont nem tudott választ adni az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatója, Susan Solomon vezette szerzőcsoport, hogy miért csökkent a sztratoszféra vízgőztartalma. A vízgőz mennyiségét a trópusi légtérben felemelkedő levegő szabályozza elsősorban.

A vízgőzzel kapcsolatos tudományos probléma mellett továbbra is kérdés, hogyan lehet költséghatékonyan csökkenteni a Föld átlaghőmérsékletének fokozatos emelkedését. Az egyik ilyen tipp a következő: ha fehérre festenénk az épületek tetejét, az enyhítheti a városi hőséget, és mérsékelné a klímaváltozást.

Forrás: [origo]

Vízgőz-koncentráció a légkörben a NASA 1997-es műholdas mérésén. A piros szín
az El Nino-jelenség miatt megnövekedett nedvességet jelzi

Jóllehet az ötlet egyes kritikusok szerint irreális, tavaly Steven Chu amerikai energiaügyi miniszter is kiállt mellette. A javaslattal kapcsolatban új fejlemény az, hogy a fehér festés elméletileg akár 0,4 Celsius fokkal is mérsékelheti a nagyvárosok középhőmérsékletét, derült ki az USA Országos Klímakutatási Központja csütörtökön közzétett tanulmányából. Ehhez persze az kellene, hogy a világ minden városának minden háztetőjét fehérre fessék, ami már csak a szellőző- és más nyílások, kémények miatt is lehetetlen.


Az ötlet egyelőre csak elméletben bizonyított

"Kutatásunk alátámasztja, hogy a fehér tetők, legalábbis elméletileg, hatékony eszközei lehetnek a városi hőség enyhítésének... Azt még nem látjuk, hogy a városok valóban fehérre tudják-e festetni a háztetőket, az ötlet azonban mindenképpen további vizsgálódást érdemel" - mondta Keith Oleson, a tanulmány fő szerzője.

A globális felmelegedés jobban sújtja a városokat, mint a vidéket, mert sok városi felület, így például az aszfaltutak és a sötét tetők elnyelik a meleget, ahelyett, hogy visszavernék. Ez a hatás úgynevezett "hőszigeteket" eredményez, melyekben a hőmérséklet 1-3 fokkal melegebb lehet, mint a nem városi területeken.

A kutatók modellszámításai szerint a Föld városi háztetőinek fehérre festése 33 százalékkal mérsékelné ezt a hősziget-hatást, 0,4 fokkal csökkentve a városok hőmérsékletét éves átlagban. A legerősebb enyhülés nyáron lenne várható: a lehűlés New Yorkban például akár az 1 fokot is elérhetné egy nyári délutánon.