Vágólapra másolva!
Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően napokig csapadékossá válik a Kárpát-medence időjárása. A Dunántúlon akár 20 cm-t is meghaladó friss hó hullik le a hét végéig, sőt a szél miatt hófúvások is lehetnek. Keleten időnként havas esőbe, esőbe vált át a csapadék. Érdemes előre felkészülni a tél újabb támadására!
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban délnyugaton átmeneti hószállingózás kezdődött, amely délelőtt várhatóan átmenetileg megszűnik. Késő délután azonban megérkezik az intenzív csapadék.

Egy mediterrán ciklon mélyült ki a Földközi-tenger középső medencéjében. A mérsékelt övi ciklon olyan, néhány ezer kilométeres vízszintes kiterjedéssel rendelkező légköri képződmény, amelynek középpontja felé a légnyomás csökken, és a benne lévő lassú feláramlás kedvez a csapadék-képződésnek. Ez a légörvény a nedves, mediterrán légtömegeket észak felé szállítja, míg a Kelet-európai-síkságon felhalmozódott, szibériai eredetű hideg levegőt a kontinens közepe felé tereli. Így egy erősödő frontzóna alakul ki többek között a Kárpát-medence felett.

Az előrejelzések szerint szerda este a Dunántúlon egyre intenzívebb havazás várható, a szél megerősödésével pedig hófúvás sem kizárt. Az ország többi részén csütörtökön és pénteken várható kiadósabb csapadék. Keleten, délkeleten átmenetileg eső, havas eső alakul ki. A fővárosban csütörtökön kezdődik a csapadékhullás, amely várhatóan csak hó formájában fog leesni.

A Dunántúlon péntek délig a 20 centimétert is meghaladhatja a friss hó mennyisége, miközben a szinte végig erős északias szélben folyamatos hófúvás akadályozza a közlekedést.