Madárodúzással is lehet ünnepelni március 15-én

Vágólapra másolva!
Madárbarát érdeklődőket vár a Miskolci Állatkert és Kultúrpark március 15-én, a dolgozók ugyanis a résztvevőkkel közösen kitakarítják a területén lévő költőodúkat. Az üregeket rendszerint mezei verebek, széncinegék és kékcinegék nevelik fiókáikat.
Vágólapra másolva!

Általában mezei verebek, széncinegék és kékcinegék foglalják el az évek óta rendszeresen kihelyezett, mesterséges odúkat - tájékoztat a miskolci állatkert. Most március 15-én még több madárfaj, vagyis a macskabagoly, a kuvik, a rodzsafarkú és a vörösbegy számára is alkalmas odúk kihelyezését tervezik; ebben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárbarát kert programja segíti az állatkert munkatársait és az önkénteseket.


Meghívják az állatkertbe a segítőket

A részt vevők munka közben számos érdekességet tudhatnak meg az odúk tavalyi lakóiról, fészkelési szokásaikról és más madarakról is. Azoknak a segítőnek, akik részt vesznek a takarításban, egy állatkerti meghívással viszonozzák a támogatást.

A MME Madárbarát kert programja kidolgozott módszertannal és sokféle eszközzel: mesterséges odúkkal, itatókkal, porfürdőkkel, fecskevédelmi eszközökkel, etetőkkel és ragadozók elleni védelmi megoldásokat ajánl a madárvédelem iránt érdeklődő kertbarátoknak.

A vadaspark néven megismert miskolci állatkert jelenleg közel 150 állatfaj több mint 700 egyedét mutatja be. Egyaránt láthatóak a hazai fauna tagjai és egzotikus állatfajok is: hiúzok, párducok, szurikáták, struccok, szarvasok, majmok, papagájok, háziállatok. Magyarországon csak Miskolcon figyelhetők meg kulánok, rhesus-majmok, de ritkaság a gereza-pár is. A Bükki Nemzeti Parkhoz közvetlenül kapcsolódó kert 1983-ban jött létre lakossági összefogással.

létrejött állatkertünk a legrégebbi múltra visszatekinto állattartó hely hazánkban. 21 hektáros gyertyános-tölgyes elegyes erdoben helyezkedik el, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz. Területünk ízelítot ad a Bükk-hegység gazdag növényvilágából.