Vágólapra másolva!
Még havazott az ország nagy részén kedd hajnalban, szerdán azonban gyökeres változás áll be időjárásunkban. Csütörtökön helyenként már eléri a tizenöt fokot a hőmérséklet, míg a hétvégén közel 20 fokra melegszik a levegő. Néhány folyón árhullám megindulása várható.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban általában 3-6 cm hó hullott az ország északi és keleti részén, északi hegyeinkben pedig újabb 10 centivel gyarapodott a már meglévő, vastag hótakaró. Úgy tűnik, a mostani téli periódus ezzel véget is ért: szerdától jelentős változás kezdődik a légkörben. Emiatt csütörtökön az ország jelentős részén 15 fokig melegszik a levegő, a hétvégén pedig 20 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

A nagy légköri változás abban mutatkozik meg, hogy az eddigi északias áramlás megszűnik, és helyette eleinte nyugatról enyhe óceáni, a hét második felétől pedig délnyugatról mediterrán légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. Bár nem lesz mindig derült az ég, gyakran előbukkan a nap, a szél általában élénk lesz, időnként erős lökésekkel. Egy-egy erős széllökésre már csütörtökön lehet számítani; pénteken már gyakrabban, többfelé fordulnak elő széllökések, szombaton pedig a délnyugati szél erősödik meg.


Lassítja az autós reflexeket a felmelegedés

A melegedés a délnyugati országrész felől indul meg, ahol már szerdán 11-12 fokra melegszik a levegő, míg északkeleten nem haladja meg az öt fokot. Csütörtökön a Dunántúlon már 15 foknál is melegebb lesz, míg északkeleten 7-9 fok várható. A kettősség a hétvégén várhatóan véget ér.

A környező országok hegyeiben az elmúlt héten 20-40 cm hó hullott, az erős olvadás következtében a hegyi patakokon és kisebb folyókon várhatóan árhullám indul meg a hétvégén.

Az egész időszak alatt folyamatos melegfronti hatás érvényesül: a frontra érzékenyeknél fáradékonyság, kisebb tompaság jelentkezhet. Miután a 15 és 20 fok közé melegszik a hőmérséklet, jelentős kedélyállapot-javulás figyelhető meg, ám a feldobott hangulat ellenére növekvő dekoncentrációra érdemes számítani. A megfigyelések szerint ez áll a hátterében annak, hogy viszonylag sok a közúti baleset a téli időt hirtelen felváltó enyhülés idején, a jó útviszonyok ellenére is. Hogy most ne így legyen, az autósoknak érdemes bekalkulálni a lassabb reakcióidőt, amely a követési távolság növelésével ellensúlyozható.