Népszavazást akar Verespatakról a román ellenzék

Vágólapra másolva!
Országos népszavazás kiírását kezdeményezi a Romániában legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kelet-Európa környezeti szempontból legvitatottabb beruházásáról, az erdélyi Verespatakra tervezett aranybányáról.
Vágólapra másolva!

Ezt Victor Ponta, a PSD február végén megválasztott új elnöke jelentette be hétfőn - tudósít a Mediafax bukaresti hírügynökség. Az ellenzéki pártvezető szerint azért kell népszavazást kiírni ebben a kérdésben, hogy ne csak a gazdasági miniszter, hanem az egész lakosság dönthessen, akarja-e vagy sem a sokat vitatott beruházást.

Ponta szerint a PSD számára két lehetőség nyílik a népszavazás kiírására, így vagy összegyűjtenek egymillió aláírást a lakosságtól, vagy polgármestereik helyi népszavazásokat szerveznek erről a kérdésről. A politikus nem mondta el, hogy melyik megoldást választják.

"Meg vagyok győződve arról, hogy Basescu államelnök ugyanolyan nyitottan fogadja majd a választók [népszavazási] kezdeményezését, mint ahogyan a kormányzó Demokrata-Liberális Párt terveit fogadja" - nyilatkozta Ponta. Az országos népszavazásra kitűzött kérdést és a szavazás időpontját az államfő elnöki rendeletben állapítja meg.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelne ki ciántechnológia alkalmazásával. Ez utóbbi miatt a tervnek számos ellenzője van Romániában és Magyarországon is. A projekt ellenzői a ciántechnológia mellett a külszíni fejtés környezeti kockázatai és a római kori aranybányászat régészeti emlékeinek veszélyeztetése miatt kifogásolják az RMGC tervét.