Tajvan ügyes trükkel akar kereskedni a szén-dioxid kvótákkal

Vágólapra másolva!
Diplomáciai elszigeteltsége ellenére Tajvan részt kíván venni a nemzetközi kvótakereskedelemben úgy, hogy fejlődő országok zöldenergia projektjeit finanszírozza.
Vágólapra másolva!

Nem hivatalos állam

"Tajvan is segítene az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésében, hogy mérsékelje a globális felmelegedést" - mondta a Környezetvédelmi Iroda egy hivatalnoka.


Ennek megvalósítását az ENSZ Tiszta Fejlesztési Mechanizmusa teszi lehetővé, ami a fejlődő országok zöldenergia projektjeibe történő befektetéssel ad lehetőséged a fejlett országok kötelezettségvállalásainak betartására.

Hivatalos kötelezettség nélkül

Habár Tajvannak, mivel nem tagja az ENSZ-nek, semmilyen formális kötelezettsége nincs az üvegházgázok kibocsátását illetően, az új kezdeményezés felelősségteljes magatartásról árulkodik.

A kezdeményezés célul tűzi ki a Tajvant elismerő afrikai és ázsiai országokban, hogy elterjedjenek a zöld energiák, köztük a napenergia és a bioüzemanyagok használata.

A kvótakereskedelem kulcsfontosságú eredménye a Kiotói Jegyzőkönyvnek, ami 2012-ben veszti érvényét. A közelgő határidő miatt került megrendezésre a koppenhágai csúcs, ami azonban végül semmilyen várt eredményt nem hozott.

Tajvan kiemeli, bár nem kötelezi semmi, kész fogadalmat tenni arra, hogy betartsa a kötelezettségvállalásokat. A kormány megfogadta, 2020-ra visszaszorítja a szén-dioxid kibocsátást a 2008-as szintre.