Vágólapra másolva!
Helyenként már 35 fokot mérnek. A növényzet erős párolgása hiúsíthatja meg a melegrekordot. A kontinensen jelenleg a Kárpát-medencében van a legmelegebb. Felhő alig lesz az égen. Az UV-sugárzás is meglehetősen magas, bár az ország egyes részein egy héttel ezelőtt volt a legveszélyesebb a napsugárzás. A növekvő páratartalom és a légszennyezés némileg véd a sugárzás ellen, de nem pótolja a kalapot, sapkát, magas faktorszámú fényvédő készítményeket.
Vágólapra másolva!

Hőség- és UV-krónika pénteken

16:15 Beállt az hőmérsékleti maximum az országban, Baranyában, Kiskunságon, Csongrád megyében helyenként kevéssel a 35 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Az UV-index tovább csökken.

15.00 A hőmérséklet a Kiskunságon és Csongrád megyében helyenként már eléri a 35 fokot. A tetőzés egy óra múlva várható. Most már vége az extrém erős UV-sugárzás időszakának, az UV-index értéke már 6-ra csökkent.

13.25 Az UV-sugárzás 8-as érték körül tetőzött az országban. A hőmérséklet jelenleg 31, 33 fok között alakul. A melegedés lelassulásáért a növényzet erős párolgása a felelős, amely meghiúsíthatja a melegrekordot is. A talaj ugyanis a rengeteg, májusi és június eleji csapadék miatt a felső 2-4 centis réteget leszámítva jobbára telített, így a gyökérszint gyakorlatilag korlátlan mennyiségű vízhez jut, amely a növényi légzés során elsősorban a levélfelületen távozik. Az erős növényi párolgás pedig hőt von el a környezettől.

12.05 Jelenleg általában 30, 32 fok körül van a hőmérséklet, és még néhány óráig további emelkedés várható. Hosszabb útra indulva folyadékra mindenképpen szükség van. Az UV-sugárzás helyenként meghaladja az extrém magas küszöböt jelentő 7,5-es értéket, várhatóan 8-as körül tetőzik. Most éget a nap, akár 10-15 perc alatt le lehet égni.

10.40 A déli megyékben a hőmérséklet helyenként már meghaladja a 30 fokot. A szervezet folyadékigénye magas, a vízutánpótlásról gondoskodjunk! Az ultraibolya (UV) sugárzás lassan eléri a magasnak számító 7-es értéket, 20 percnél tovább nem ajánlott védekezés nélkül napfénynek kitenni a bőrfelületet!

09.25 A hőmérséklet most általában 27-28 fok körül alakul, hamarosan országszerte kánikula lesz. Az UV-sugárzás már meghaladta az 5-ös szintet. Most már lassan érdemes felvenni a kalapot, sapkát, fényvédő krémmel bekenni a napsugárzásnak leginkább kitett bőrfelületeket.

Hőmérsékleti térképünkön látható, hogy az ország egész területén hőség lesz, és az éjszaka sem hoz enyhülést:

Forrás: OzoneNetwork

Pénteken és szombaton az ország jelentős részén forróság várható, azaz a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 35 fokot. Mivel mindkét napon az országos aktuális melegrekord 36,9 fok, most akár új rekord is születhet. A nagy meleg a Kelet-Közép-Európa felett kialakult tartós délies áramlásnak köszönhető, amely afrikai légtömegeket hoz a térségbe. A száraz meleg levegő a magasban előresiet, a hőmérséklet magassággal való csökkenése és a levegő páratartalma elég kicsi, így frissítő záport hozó gomolyfelhő is alig tud kialakulni.


Afrikai légtömegek okozzák a rekordot

A nappali hőség szervezetet megterhelő hatását fokozza, hogy éjszakánként egyre kevésbé frissül fel a levegő. A leghűvösebb hajnali órákban csak a gyéren lakott sík területeken, vagy völgyekben, medencékben csökken rövid időre 20 fok alá a hőmérséklet, a nagyvárosok belsejében azonban ekkor is legalább 25 fokot mérnek. A tiszti főorvos csütörtök este adta ki a másodfokú hőségriasztást. Ezt a fokozatot akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri a 27 fokot. A kritérium csütörtöktől szombatig elsősorban a sűrűn beépített területeken teljesül.

Európában ebben a tipikus időjárási szituációban a Kárpát-medence déli szélén mérik a legmagasabb értékeket. A Vajdaságban a hőmérséklet szombaton a 40 fokot is megközelíti. Ugyanakkor például az Ibériai-félszigeten kissé hűvösebb az idő, a kontinensrekordot tartó spanyol városban, Valenciában például szombaton a hőmérséklet nem haladja meg a 25 fokot.


Rejtett UV-maximum szombaton

Az UV-sugárzást az ózonréteg állapota mellett elsősorban a nap beesési szöge és a légkör alsó része, a troposzféra átlátszósága határozza meg. Ennek alapján annál erősebb az UV-sugárzás, minél közelebb vagyunk a napfordulóhoz (június 22-én következik be) és minél tisztább az ég. Az elmúlt szombaton az ország egyes részein felhőtlen volt az égbolt, s akkor mind a páratartalom, mind pedig a légszennyezettség minimális szinten állt. Így - bár csak kevés helyen történt meg a figyelmeztetés - igen erős UV-sugárzást mértek a 13 óra körüli időszakban, értéke meghaladta a 8,5-öt.

Most pénteken és szombaton az ország nagy része felett szintén felhőtlen az ég, ugyanakkor kissé párásabb a levegő, a szennyezőanyag-koncentráció pedig jóval nagyobb, mint egy héttel ezelőtt. Így az UV-sugárzás a múlt szombati értékeket talán nem éri el, de továbbra is extrém körül alakul, vagyis meghaladhatja a 8-as szintet. 11 és 15 óra között nem érdemes hosszabb ideig a napon tartózkodni. Megfelelő, természetes anyagú, világos öltözettel lehet védekezni a hőség és a napsugárzás ellen. A fejet is védjük, sőt indokolt esetben UV-szűrős napszemüveg is használható. A naptejek ideig-óráig megfelelő védelmet biztosíthatnak, de erős izzadás és a fürdőzés esetén gyakrabban fel kell vinni a bőrfelületre a napvédő szert.