Rengeteg eső esett Dél-Európában

Vágólapra másolva!
Mediterrán ciklon alakítja a Földközi-tenger keleti medencéjének időjárását, óriási mennyiségű csapadékot zúdítva Franciaország déli részére.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger keleti medencéjében örvénylő alacsony nyomású képződmény alakítja Európa déli területeinek időjárását. Spanyolország északi, északkeleti területein és Franciaország déli részén már hétfő óta borongós, csapadékos az időjárás, többfelé fordulnak elő záporok, heves zivatarok.

A Franciaország délkeleti részén, a Marseille közelében fekvő Le Lucban hat óra leforgása alatt közel 200 milliméter eső esett. A mediterrán éghajlatú térségben a nyári hónapok általában szárazak, a havi csapadékösszegek 15-25 milliméter között mozognak, az éves csapadékmennyiség pedig nem éri a el a 600 millimétert. Kedden hat óra leforgása alatt az egész éves csapadékmennyiség egyharmada hullott le a térségben. Az országban máshol is nagyon sok eső esett, ami miatt helyenként sárcsuszamlások indultak el, Givors városában 100 autót tett tönkre a sár.

A ciklon lassan vonul kelet felé, útját a következő napokban is heves esőzések, záporok, zivatarok kísérik a Földközi-tenger medencéjében.