Kánikula Angliában, záporok a Fekete-tengernél

Vágólapra másolva!
A mediterrán országok mellett a Brit-szigetek déli részén is szikrázó napsütésre és kánikulára készülhetnek a nyaralók. A Fekete-tenger térségében záporok, zivatarok tarkítják az időjárást a hétvégén.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigetektől keletre egy markáns ciklon örvénylik, amely Írországban borongós, esős időt okoz. Néhány száz kilométerrel arrébb, az angol fővárosban, Londonban viszont szikrázó napsütés és közel 30 fokos kánikula várja az utazókat. A meleg, nyári idő tartósnak ígérkezik, amely a szigetország felett kiépült anticiklonnak köszönhető. Az anticiklonban a leszálló légáramlatok felhőoszlató hatása miatt általában napos és száraz az idő.

Hasonlóan sok napsütésre számíthatnak a Francia Riviérára és Spanyolországba készülők is. Egy-egy frissítő zápor, zivatar, inkább csak a mediterrán ország északi részén fordulhat elő, máshol a napsütésé lesz a főszerep. A hőmérséklet csúcsértéke helyenként eléri a 35 fokot is. Franciaországban is egész hétvégén meleg, nyári időre lehet számítani, a sok napsütésnek köszönhetően a hőmérséklet szinte országszerte 30 fok körül alakul, ennél alacsonyabb értékek főként az Atlanti-óceán mentén található településeken várhatók.

Közép- és Kelet-Európában egy sekély ciklon miatt többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Hideg ugyan nem lesz, a hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok körül alakul, de a záporos, zivataros időjárás miatt nem lesz igazi strandidő. A Fekete-tenger térségében is heves zivatarok alakulnak ki, és az időjárás javulására csak a jövő hét közepétől lehet számítani.

Olaszországban sok lesz a napsütés, de az ország déli tájain heves zivatarok is előfordulhatnak. A legmelegebb délutáni órákban 27, 30 fok körüli hőmérsékletek várhatók. A napos, meleg nyári idő a jövő hét elején is folytatódik, így aki Olaszországba készül nyaralni, nem csalódik majd az időjárásban.

Görögország is kedvelt nyaralóhely. A hétvégén szikrázó napsütés melegíti a levegőt, ami a délutáni órákra 30 fokig melegszik. Záporok, zivatarok csak a jövő hét elején frissíthetik a levegőt.