Vágólapra másolva!
Az Antarktiszon a hőmérséklet helyenként már -80 fok alá csökkent, közelít a huszonhét éve fennálló abszolút minimum rekordhoz. A déli kontinensen a július a leghidegebb hónap, a korábbi szélső értékek is ekkor álltak be.
Vágólapra másolva!

Vasárnap az Antarktisz belső jégmezőin, az amerikai Wisconsin Egyetem Dome 2 nevű meteorológiai mérőállomásán -82 fokra hűlt a levegő. A napi hőingás nem több 2-3 foknál, hiszen a mérés helyszénén, a déli szélesség 75. fokán júliusban nem jön fel a nap, csupán hajnali szürkület köszönt be a déli órákban. Ez az érték már nem sokkal marad el a Föld eddigi leghidegebb hőmérsékletétől, amelyet az Antarktisz Vosztok nevű orosz meteorológiai állomásán mértek. Ott 1983. július 21-én -89,3 fokot mutatott a mérőegység.

Az év leghidegebb napjai köszöntöttek be a déli kontinensen. A statisztikák alapján három-négy hét áll rendelkezésére az időjárásnak, hogy meghatározza, pontosan mennyi is lesz 2010. legalacsonyabb felszíni hőmérséklete. Az abszolút rekord dőlését sem lehet számításon kívül hagyni.