Erősödő széllel, keleten zivatarokkal vonul a hidegfront

Vágólapra másolva!
A Dunántúlon helyenként viharos széllökések is kialakulnak. Keleten elszórtan fordulnak elő kisebb-nagyobb zivatarok. A front mögötti hűvösebb levegő egy-másfél napra frissíti fel Magyarország időjárását.
Vágólapra másolva!

A keddi hidegfront krónikája

22.45 A Balaton környékén viharos széllökések is előfordulnak. Északkeleten zivatarok alakultak ki. Az éjszaka folyamán is az északkeleti, keleti országrészben számíthatunk további záporok, zivatarok kialakulására.

21:00

A fővárost elhagyta a zápor, zivatarzóna. A Tiszántúl északi felében törtek ki zivatarok. A Dunántúlon többfelé erős az északnyugati szél, helyenként viharos széllökések alakulnak ki.

19:45

A fővárost is elérte egy zápor, zivatarzóna, megerősödött az északnyugati szél. A déli megyékben jellemző még a zápor, zivatar.

19:00

A Dunántúlon helyenként viharos széllökések fordulnak elő, elsősorban a Kisalföld nyugati részén, a Bakonyban és a Balaton környékén. Elszórtan zápor, zivatar alakult ki. Számottevőbb csapadékot Komárom megyében és Baranya megyében mérnek.

17:45

Tovább erősödik a szél északnyugaton. A Kisalföldön és a délnyugati határ közelében találhatók a legintenzívebb zivatarok, melyek felhőszakadást, viharos széllökést, helyenként jégesőt okoznak.

16:30

Északnyugaton helyenként viharos széllökések fordulnak elő. Pár zivatartömbből álló konvektív zóna érte el a Tiszát Szolnok környékén. A Duna vonalában is található zivatar Dunaújváros, Paks térségében. A Balatontól délnyugatra intenzív zivatar alakult ki.

14:00
A Fertő-tó környékén már időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A Kisalföldre megérkezett a zivatarok második hulláma, de csak kisebb gócpontok fordulnak elő. Az első hullámból Tolna megyékben és a Kiskunság déli részén találhatók zivatarok.


A zivatarlánc elérte a Duna vonalát, de az elmúlt egy órában sokat gyengült. Közben a zivatarok új hulláma jelent meg a Bécsi-medencében. Az osztrák fővárosban helyenként felhőszakadás és jégeső alakult ki.

11:05
A Dunántúl keleti részén egy zivatarlánc alakult ki, amely az északi határszéltől indul, Tatabányán keresztülhalad, és a Balatontól keletre egészen Baranyáig fut. A zivatarlánc mentén főként a Vértesben felhőszakadás is előfordul.

10:15
A Kisalföld északi és északkeleti szélén megjelentek az első zivatarok.

09.00
Zala megyében többfelé fordul elő záporeső, villámlásról nem érkezett jelentés. A Fertő-tó környékén erős széllökések fordulnak elő.

Hidegfront vonul át kedden az országon. A front vonulását a Dunántúlon tartósan megerősödő, főként a Kisalföldön időnként viharossá fokozódó szél kíséri. Hevesebb záporok, zivatarok eleinte a Dunántúl keleti részén, délután pedig a középső országrészben várhatók helyenként jelentős csapadékkal, néhol jégesővel. Zivatarok környékén is átmenetileg viharosra fordul a szél. A hidegfront a keleti határszélt várhatóan csak késő estére éri el, így ott egész nap marad a nyári idő.

A zivatarokkal kapcsolatos friss képeidet, videóidat küldd el a [email protected] címre!