Nedves idő lesz a jövő héten is, ónos esővel

Vágólapra másolva!
Szombat reggel többfelé havas tájra ébredtünk, idén először alakult ki összefüggő hóréteg hazánkban. Az elkövetkező napokban egymás után érkeznek a Földközi-tenger felől a ciklonok, sokfelé kell kiadós csapadékra számítani. A magasban zajló enyhülés hatására eleinte főként eső várható, ami gyorsítja a hóolvadást. Az északi folyókon akár árhullámok is levonulhatnak.  
Vágólapra másolva!

Pénteken egy mediterrán ciklon közelítette meg a Kárpát-medencét, és a kora esti óráktól egyre többfelé alakult ki eleinte eső, havas eső, majd éjszaka a Dunántúlon és az északi országrészben havazás. Reggelre többfelé alakult ki összefüggő hóréteg. A fővárosban szombat reggelre átlagosan 7 centis hótakaró alakult ki, míg a Bakonyban a 14 cm-t is elérte a lehullott hó vastagsága, de a hegyekben 20 centit is mértek. A hótakaró azonban legfeljebb a hegyekben marad meg.

Vasárnap délutánig átmenetileg csendesebbre fordul az idő, akkor azonban egy újabb mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medencét. Ez az alacsony nyomású képződmény szombat este-éjszaka Dél-Ibériában és Északkelet-Afrikában okoz csapadékos időjárást, majd kelet felé helyeződve vasárnap reggel előbb Olaszországot éri el, délután pedig hozzánk is megérkezik.

A ciklon előterében a megerősödő keleties szelekkel ismét nedves, de enyhébb légtömegek érkeznek, így a csapadék zöme eső formájában fog lehullni, ám az Északi-középhegységben és a nyugati, északnyugati határszélen ismét leeshet pár centi hó. Estétől azonban itt is többfelé folyékony halmazállapotba vált a csapadék, a hegyekben ónos eső sem kizárt. A csapadékzóna lassan vonul át felettünk, így nagy mennyiségű csapadékra van kilátás: hétfő reggelig a Dunántúl északi részén és a Dunakanyar térségében 20-25 mm hullhat. Hétfőn a nap első felében keleten, északkeleten még újabb kiadós eső eshet. A csapadékos idő mellett a többfelé megerősödő széllel is meg kell birkózni, viharos lökések is előfordulhatnak.

A frontzóna mögött hétfőn felszakadozik a felhőzet, de kedden egy újabb mediterrán ciklon érkezik a déli óráktól egyre többfelé okozva esőt, de északon és nyugaton havazás is lehet. Számottevő javulás a hétvégéig nem valószínű, egymást követik az időjárási frontok és a nedves légtömegek. Szombaton pedig bár országszerte kisüt a nap, a megerősödő északnyugati szélben csak kevéssel alakul fagypont fölött a hőmérséklet.