Mégis vállal szén-dioxid-csökkentést a füstölgő Kína

Vágólapra másolva!
Önkéntesen vállalná szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését a Föld legnagyobb üvegház-termelő állama, Kína. A cancúni klímakonferencián tett bejelentés hozzájárulhat ahhoz, hogy 2012 után új, nemzetközi egyezmény váltsa le a jelenleg csak a fejlett ipari államokat kötelező, üvegházgáz-korlátozó egyezményt. 
Vágólapra másolva!

Először ment bele abba a kínai vezetés, hogy önkéntes szén-dioxid-csökkentéssel a Kínai Népköztársaság hozzájárul ahhoz, hogy új, nemzetközi jogilag is kötelező megállapodás váltsa fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói egyezményt.

A kiotói megállapodás 2012-ben lejár. Az ENSZ klímaváltozási programja (UNFCCC) keretében tárgyaló állam- és kormányfők a tavaly decemberi koppenhágai konferencián nem tudtak összehozni új, a kiotóit leváltó megállapodást, így a feladat részben az idén Cancúnban (Mexikó) és főként a 2011-es, Dél-Afrikában szervezett tanácskozás feladata.

A koppenhágai sikertelenséghez többek között a kínai húzódozás is hozzájárult. A kiotói jegyzőkönyv jelenleg nem vonatkozik a két legnagyobb CO2-kibocsátó államra, az USA-ra és a Kínai Népköztársaságra - ezért jelentős a mostani kínai bejelentés Cancúnban. A kínai tárgyalók a mexikói Yucatán-félszigeten levő üdülővárosban elmondták: álláspontjuk szerint a CO2-csökkentési célszámokat önkéntesen kell vállalni. A kiotói megállapodást ratifikáló fejlett országok kötelező csökkentést kell végrehajtaniuk.

"Azok az országok, amelyek nem részesei a kiotói megállapodásnak, az UNFCCC keretében vállalhatnak szén-dioxid-csökkentést" - mondta el a kínai tárgyalócsoport vezetője, Hszin Csen-hua (Xie Zhenhua) Cancúnban tartott sajtótájékoztatóján, tudósít a Reuters hírügynökség.

A december 10-ig tartó konferenciának az a tétje, hogy mennyiben sikerül megerősíteni a 2009-ben, Koppenhágában kötött, jogi értelemben nem kötelező megállapodást. A mostani kínai önkéntes CO2-csökkentési felajánlás kompromisszumos javaslat, így a fejlett országok - köztük az EU tagállamainak - tárgyalói abban reménykedhetnek, hogy sikerül majd új megállapodással leváltani a kiotói jegyzőkönyvet.

A fejlődő és a fejlett államok csoportja közti ellentét abban áll, hogy a fejlődők egyszerűen a kiotói egyezményt akarják meghosszabbítani, ami negyven fejlett államot kötelez CO2-csökkentésre. Ezzel szemben a fejlett ipari államok - köztük az EU, Japán, Kanada és Oroszország - minden ENSZ-tagállamra kötelező, új egyezményt akarnak.