Havazást és tiszta levegőt hoz a szombati hidegfront

Vágólapra másolva!
Szombaton hajnalban egy markáns hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét. A front erős, néhol viharos északnyugati szél és kiadós csapadék kíséretében érkezik. Kitisztul a levegő, és a nyugati megyékben a hó is megérkezik.
Vágólapra másolva!

Pénteken még a szokásosnál enyhébb, téli időre van kilátás. Eleinte még sok felhő lesz az égen és esőre, záporra is többfelé kell számítani. A délutáni órákban főként az ország déli megyéiben lehet néhány órás napsütésre számítani. A hőmérséklet ismét több helyen haladja meg a 10 fokot.

Szombaton hajnalban azonban egy hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét. Az erős északnyugati széllel hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, lehűlés kezdődik. A hidegfront csapadékot is hoz, amely eleinte eső formájában hullik, majd a hőmérséklet csökkenésével a csapadék halmazállapotot vált, és a Dunántúlon többfelé havas esőbe, havazásba vált át. A keleti megyékben ekkor még enyhe marad az idő, így ott továbbra is esőre kell készülni. Az erős északnyugati szélnek, és a csapadékos időnek köszönhetően csökken a légszennyezettség. A csapadék ugyanis kimossa a szennyezőanyagokat a levegőből, az erős szél pedig átkeveri a légrétegeket, így várhatóan mindenhol jelentősen csökken a levegőben lévő szennyező anyagok mennyiség. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fok között alakul.

Vasárnap a front átvonulása után, már az ország nyugati felében napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, és a keleti országrészben is lehűl a levegő, +2, +3 fok valószínű. Felszakadozik a felhőzet, csapadék kisebb területen, főként a középső és a keleti megyékben fordul elő, de ekkor már mindenhol havazás várható.

A folytatásban egyre hidegebb időre lehet számítani, visszatérnek a kemény éjszakai fagyok, és nappal is fagypont alatti hőmérsékletek várhatók.