Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint húszcentis a hó délkeleten - hajnalig tart a havazás

Vágólapra másolva!
Másfél napja folyamatosan havazik az ország keleti részén, néhol hófúvás is előfordult. Szegeden már több mint 20 centi hó hullott, ami péntek délelőtt közlekedési káoszt okozott. A havazásnak hajnalig van utánpótlása.
Vágólapra másolva!

Markáns front ugyan nincs a térségünkben, a Kárpát-medence időjárását az Oroszország felett kiépült magas nyomású légköri képződmény és a középpontjával Görögország térségében örvénylő mediterrán ciklon együttesen határozza meg. A ciklon áramlási rendszerében északkelet felől szombat éjszakáig nedves levegő érkezik, ez eredményezte a tartós havazást napközben a keleti tájakon, és emiatt még éjszaka is lehet újabb csapadék a keleti és a déli megyékben. Az Észak-Dunántúlon ugyanakkor kevesebb lesz a felhő, majd hajnaltól másutt is csökken a felhőzet mennyisége, fokozatosan megszűnik a csapadék.

A havazás péntek délellőttig főként az Alföldre és részben az Északi-középhegységre korlátozódott, lassan azonban nagyobb területen átlépte a Duna vonalát. Mivel a hőmérsékletek keleten fagypont alatt maradnak, ezért a lehullott hó megmaradt, így az elmúlt másfél-két nap során a keleti határvidéken kiadós mennyiség halmozódott fel. A hóréteg vastagsága Szeged környékén már ekkorra elérte a 20 cm-t. A többször megélénkülő északias szélben helyenként hófúvások is kialakultak, tovább nehezítve a közlekedést.

Forrás: idojaras.hu

Algyő, csütörtök délután - az ICI Interaktív Meteorológia webkamerájának felvétele

Délután az ország jelentős részén fordult elő havazás: nagy területen esett a hó a Dunától keletre, majd a főváros keleti kerületeit is elérte a csapadékzóna, de havazott délután Baranya és Tolna megyében is. A legvastagabb hótakaró Szeged környékén alakult ki, ahol 30 centi felett jár a mennyiség - ennek ellenére a közlekedés kezd helyreállni. Dunántúlon Baranyában alakult ki vastagabb, 3-5 centit elérő hótakaró. Az északnyugati megyékben ugyanakkor szinte zavartalanul sütött a nap.

Az éjszaka első felében még a középső területeken, a Mecsek térségében fordul elő hószállingózás, a középső megyékben és a Tiszántúl déli felén pedig egyre gyengülő intenzitással, de még többfelé hullik a hó, majd északkelet felől csökken a felhőzet, és ezeken a tájakon is megszűnik a csapadék. A várható időjárásról részletes információ itt olvasható.

Küldd be a havazásról készített képeid, videóid!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről