Háromezer dollárt kaphatnak fejenként a világ legnagyobb mérgezésének áldozatai

Vágólapra másolva!
1,7 milliárd dollárral több kártérítés kaphatnak az 1984-es bhopali katasztrófa áldozatai. A történelem legsúlyosabb ipari-környezeti katasztrófájában mérgező gáz szivárgott a Dow Chemical vegyipari óriásvállalat indiai cégének gyárában. Az ivóvíz azóta sem egészséges a környéken.
Vágólapra másolva!

Az új kártérítési eljárássorozathoz az indiai kormány pótlólagos keresete volt szükséges, melynek alapján áprilisban kezdődnek a kártérítéssel foglalkozó bírósági meghallgatások. A világ legnagyobb ipari-környezeti katasztrófája 1984 decemberében következett be Bhopalban. Most az indiai vezetés a mérgesgáz-szivárgás még élő áldozatai, illetve az elhunytak családtagjai számára igényel további 1,7 milliárd dollárt. (Az összeg 334 milliárd forintnak felel meg.

Bhopalban 1984. december 3-ára virradóra 42 tonna mérgező rovarirtószer-alapanyag, metil-izocianát szabadult ki az amerikai Union Carbide növényvédő szereket gyártó indiai üzeméből. A katasztrófában érintett két cég, a Union Carbide és anyavállalata, a Dow Chemical eddig mintegy 470 millió dollárt fizetett ki kártérítésként.

Az új kereset szerint a korábbi kártérítés a valóságosnál jóval alacsonyabb áldozatszámra vonatkozott. Az 1989-ben beadott kereset 3000 halálos áldozatról, 20 ezer részleges rokkantról, valamint 50 ezer sebesültről szólt, a mostani beadvány szerint a halálos áldozatok tényleges száma 5295, a részleges rokkantaké 35 ezer, míg a sebesülteké 527 ezer volt. Ha az áldozatok számát összeadjuk, akkor egy fő után körülbelül 3000 dollárt kéne kifizetnie a Dow Chemicalnek (az összeg mintegy 588 ezer forintnak felel meg).

Forrás: AFP

A mérgező gáz vakságot okozott. A halálos áldozatok egyharmada gyermek volt Bhopalban

A Union Carbide bíróságon kívüli megegyezéssel fizetett ki 1990-ben 470 millió dollár kártérítést Indiának, a túlélők azonban egy nemzedéknyi idő elteltével sem kaptak megfelelő kártérítést és orvosi ellátást. A katasztrófa egészségi következményeinek feltárására azóta sem végeztek beható orvosi kutatásokat, így a valós hatások a mai napig sem ismertek - áll az Amnesty International 2004 novemberi londoni jelentésében. A jelentés szerint ráadásul sem a Union Carbide, sem a Dow vegyipari csoport - amely a céget 2001-ben felvásárolta - nem volt hajlandó megtisztítani a környéket a szennyezés következményeitől. Így a lakosság folyamatos egészségromlást szenved el a szennyezett ivóvíz miatt.