Vágólapra másolva!
Alig lépi túl a műszerekkel mérhető mennyiség alsó határát a radioaktív jódizotóp koncentrációja, így egészségügyi következményektől biztosan nem kell tartani. Az izotópot öt országban mutatták ki. "A nagy érzékenységű műszerekkel mért jódkoncentráció alig lépi át a kimutatási határt, így semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár" - közölte a hír kapcsán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A Nagy-Britanniában mért koncentráció növekedhet a következő napokban-hetekben, azonban ez a sugárzás messze elmarad a veszélyes szinttől. (A fotón egy tokiói kereskedő vizsgálja a valószínűleg sugárszennyezett áruját.)
Vágólapra másolva!

Elérte Európát a megsérült fukusimai atomerőműből felszállt radioaktív jód. A jód-131 izotópot Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban mutatták ki. A brit közegészségügyi testület (HPA) közlése szerint az Oxfordshire-ben és Glasgow-ban elhelyezett részecskedetektorok mutatták ki a nagyon kis mennyiségű izotópot. A levegőben egyszer mértek 300 mikrobecquerel radioaktivitást köbméterenként, azonban a kilenc napra számított átlag 11 mikrobecquerel volt.

"A nagy érzékenységű műszerekkel mért jódkoncentráció alig lépi át a kimutatási határt, így semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár" - közölte a hír kapcsán az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A Nagy-Britanniában mért koncentráció növekedhet a következő napokban-hetekben, tette hozzá az HPA, azonban ez a sugárzás messze elmarad a veszélyes szinttől. A radioaktivitás mértékegysége a becquerel (Bq): egy radioaktív bomlást jelöl másodpercenként. "Általában elmondható, hogy a sugárzási helyzet mind az erőmű telephelyén, mind annak közelében javul. Lassan, de egyenletesen csökkennek a dózisteljesítmény-értékek" (vagyis az egységnyi idő alatt elszenvedett sugárzási dózisok nagysága) - áll az OAH közleményében.

Magyarországon hetven kültéri dózisteljesítmény-állomás méri a sugárzási adatokat az Országos Sugárzásfigyelő Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) részeként. Az utóbbi két hétben mért dózisteljesítményeket ezen az oldalon lehet megnézni. Az adatok nanosievertben vannak megadva, ami a japán atomerőműben mért értékeknél két nagyságrenddel alacsonyabb sugárzási dózist jelent. Az ember által elnyelt sugárzás biológiai hatását a sievert (Sv) mértékegység jelöli, ennek az egymilliárdod része a nanosievert.

Egyre több japán városban iható a csapvíz

A balesetsorozat sújtotta fukusimai atomerőműnél erős sugárszennyezést mértek a tengerben. Az 1-es blokk közelében vett vízmintában 3355-szörösen haladta meg a megengedett felső határt a jód-131 izotóp szintje, közölte a japán nukleáris biztonsági hivatal. A jód-131-nek viszonylag rövid, nyolcnapnyi a felezési ideje, így egyre kevésbé veszélyes az emberekre nézve. A csernobili reaktor katasztrófája után a jód-131 magas koncentrációját okolták a számos gyermeket ért pajzsmirigyrákos megbetegedés miatt. Mivel egyre kevésbé kimutatható mennyiségben van jelen az izotóp, a japán hatóságok egyre kevesebb településen tartják fent a csapvízfogyasztásra vonatkozó korlátozást. A tej és a leveles zöldségek fogyasztására vonatkozó korlátozások négy prefektúrában vannak érvényben a jód- és a céziumizotópok miatt.

Fukusimában a munkások annak megakadályozásán dolgoznak, hogy az erőmű 2-es blokkjának turbinacsarnokából ne folyhasson az erősen sugárszennyezett víz a tengerbe. Az erőmű telephelyén plutóniumot mutattak ki talajmintákból. Mivel ez az elem csak emberi tevékenység következményeként jelenhet meg a környezetben, arra utal, hogy megsérültek a nukleáris fűtőelemkötegek az erőművi blokkok valamelyik pihentetőmedencéjében. A plutónium erősen mérgező, radioaktív nehézfém, azonban alacsony sugárzási koncentrációban mutatták csak ki az erőmű telephelyén.