Frontmentesen kellemes idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Bátran tervezzünk szabadtéri programot szombatra, vasárnapra! Napos, enyhe, igazi tavaszi időre van kilátás az első áprilisi hétvégén. Az átlagosnál 3-5 fokkal enyhébb, de semmiképp sem szélsőséges időjárás várható. Általában jók lesznek a feltételek többek között a kerti munkákhoz, kiránduláshoz, gyalogos- és kerékpáros túrázáshoz, de az esőkabátot azért érdemes betenni a hátizsákba. Lassan a tavasz derekán járunk, egyre enyhébb, melegebb az idő.
Vágólapra másolva!

Az előző hétvége időjárását még egy markáns hidegfront tette mozgalmassá. Átvonulását ugyan az ország nagy részén nem kísérte kiadós eső, de ismét ott esett legtöbb csapadék, ahol legkevésbé volt rá szükség: a Nyírségben helyenként 15 mm-nél is több csapadékot regisztráltak. A front többfelé okozott zivatarokat is, ami ilyenkor még nem túl gyakori, sőt - az Északi középhegységben - néhol hózivatar is kialakult.

A front után bezúduló hideg levegő miatt a hét elején meglehetősen barátságtalan idő volt, többfelé fagyott hajnalban, és hétfőn az északkeleti megyékben még délután is 10 fok alatt maradt a hőmérséklet. Aztán egyre több lett a napsütés, és a hét közepére a hőmérséklet ismét a sokévi átlag fölé emelkedett.

A pénteki, gyenge hidegfront után a környező országok időjárását a magasban térségünk fölé érkező enyhébb levegő, illetve nagyrészt anticiklonális hatások alakítják. Nagyobb változást okozó front nem éri el a térséget.

Szombaton túlnyomóan napos idő várható, ha lesznek is gomolyfelhők az égen, csak kevés helyen fordul elő futó zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A fagymentes éjszaka után, napközben 17 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Vasárnap is alapvetően napos időre van kilátás, amit főként keleten zavarhat meg időnként erőteljesebb gomolyfelhőképződés, és elsősorban ott fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet hajnalban 1 és 8, délután 17 és 21 fok között alakul.

A hét utolsó napjaiban - a magasban zajló melegedés miatt - a melegfrontokkal együttjáró tünetekre kell számítani, annak ellenére, hogy front nem lesz felettünk. Az erre érzékeny szervezetűeknél a fejfájásnak, migrénnek, fáradékonyságnak légköri okai is lehetnek. A reakcióidő hosszabb lesz, ami közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához, a közlekedésben fokozott óvatosság szükséges. Mindamellett a sok napsütés, az enyhe, tavaszi idő, a szürke, téli hónapok után kedvezően hat legtöbbünk közérzetére, hangulatára - lehetőség szerint töltsünk minél több időt a szabadban!

A hétvégén többnyire kedvez az időjárás a legtöbb szabadtéri programnak, csak kevés helyen, vasárnap főként a keleti területeken fordulhat elő viszonylag rövid ideig tartó zápor, zivatar. Általában jók lesznek a feltételek többek között a kerti munkákhoz, kiránduláshoz, gyalogos- és kerékpáros túrázáshoz (de az esőkabátot azért érdemes betenni a hátizsákba).

Nem múlt el a fagyveszély

Az átlagosnál 3-5 fokkal enyhébb, de semmiképp sem szélsőséges időjárás várható a hétvégén. Az 1983. április 2-án, Kisteleken észlelt 26,6 fok volt a legmagasabb, míg a 2005-ben Zabartelen mért -8,6 fok a legalacsonyabb hőmérséklet, amit ezekben a napokban mértek Magyaroszágon. Bár lassan a tavasz derekán járunk, egyre enyhébb, melegebb az idő, a mi klimatikus viszonyaink mellett azonban még előfordulhatnak hajnali fagyok (mint ahogy a hét elején elő is fordultak többfelé).

Gyakran esik szó ilyenkor az időjárás-jelentésekben talajmenti fagyokról is. De vajon mért kell erről külön beszélni? Talán sokak számára nem nyilvánvaló: amikor a meteorológiai előrejelzésekben a levegő hőmérsékletéről van szó, akkor az mindig a talajfelszín felett, két méteres magasságban, nemzetközi szabványnak megfelelő körülmények között mért hőmérsékletre vonatkozik. Az utcákon, tereken, lakások ablakában elhelyezett - gyakran közvetlen napsugárzásnak is kitett - hőmérők, vagy a gépkocsik hőmérői leggyakrabban nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek, azáltaluk mutatott értékek adott esetben több fokkal eltérhetnek az ugyanott, szabályos körülmények között mért hőmérséklettől.

A talaj közelében szabályosan mért hőmérséklet azonban a két méteren mért hőmérséklettől is gyakran eltér. Ez az eltérés függ a napszaktól, az időjárási körülményektől (felhőzet, szél, páratartalom stb.) és a felszín aktuális állapotától. Napközben, derült, szélcsendes időben, a napsugárzás következtében a felszín felmelegszik, közelében lényegesen magasabb a hőmérséklet, mint felette néhány méterrel. Éjszaka fordított a helyzet: a hosszú hullámú kisugárzás miatt a felszín lehűl, közelében hidegebb a levegő, mint magasabban. Ez magyarázza, hogy talajmenti fagyok fordulnak elő olyan esetekben, amikor egyébként a médiában közreadott előrejelzéseinkben a legalacsonyabb hőmérséklet 2-3 fokkal meghaladja a fagypontot.

A "fagyosszentek" még előttünk vannak, a tavasz további részében is számolni kell a fagyokkal, a fagyérzékeny növényekben, frissen kiültetett palántákban a talaj menti fagy komoly károkat okozhat - érdemes tehát figyelni az előrejelzéseket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vegetációs időszakban, vagyis április 1. és október 31. között, honlapjának veszélyjelzési oldalán régiónként figyelmeztet a talaj menti fagyok veszélyére (ezeket a veszélyjelzéseket az [origo] időjárás rovata is címlapján közli).