Alig lesz napsütés - rossz idő újabb hidegfronttal

Vágólapra másolva!
Újabb hidegfront vonul át szerda estig a Kárpát-medencén, intenzív csapadék és viharos szél kíséretében. Több fokkal gyengül a nappali felmelegedés. Átmeneti felszakadozások mellett gyakran lesz erősen felhős az ég. Szerdán alig lesz napsütés. A melegfrontérzékenyeknek megfájdulhat a feje, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat az időjárás.
Vágólapra másolva!

Kedden napközben több helyen várható eső, zápor. Zivatar is kialakulhat nagyobb mennyiségű csapadék kíséretében, főként délnyugaton és az Alföldön. Napközben megerősödik a légmozgás (az északkeleti országrész kivételével), sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

Szerdán gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. Többfelé várható zápor, de területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A 10-25 km/órás átlagszél mellett 40-60 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedd estig a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorolhat hatást az időjárás. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A lelki egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenyebbek, sértődékenyebbek leszünk. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Időjárási helyzetkép Európáról

Anticiklonális hatások alakítják Délnyugat- és Dél-Európa időjárását. Általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet sokfelé 14 és 24 fok között alakul, sőt a Pireneusi-félsziget déli részén a délutáni órákban 27, 28 fokot is mérnek.

Ugyanakkor kontinensünk északi és középső területei fölött ciklonális mező helyezkedik el, gyakran erősen felhős az ég, és a frontok mentén - a Skandináv-félszigettől a Benelux-államokon át egészen Franciaországig, valamint a Kelet-európai-síkság északkeleti részén - többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul, az északi részeken pedig havazik, hózáporok fordulnak elő. Hideg az idő, a csúcshőmérséklet mindössze többnyire 2, 13 fok között változik.