Napos és esőmentes a csütörtöki idő

Vágólapra másolva!
Délnyugat felől száraz, egyre melegebb levegő érkezik Magyarország fölé. Harminc fok körül alakul a csúcshőmérséklet, mert csütörtöktől már nem érezhető a Kárpát-medencétől északkeletre lévő ciklon hatása. A különösen frontérzékenyek melegfronti hatásra számítsanak.
Vágólapra másolva!

Derült, napos időre lehet számítani csütörtökön. A sok napsütés mellett északkeleten és a nyugati határ közelében lehet erőteljesebb a nappali gomolyfelhő-képződés, és ott néhol zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Mérsékelten erős lesz a változó irányú szél, az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Európa időjárása

A Brit-szigetek közelében ciklon örvénylik, amely felhős, változékony időjárást okoz a kontinens nyugati, délnyugati partvidékén is. Fehéroroszország környékén egy hideg légörvény található, hatására a Kelet-európai-síkság déli területein és a Kárpátok északkeleti részén többfelé esik az eső, záporeső. Záporok, zivatarok alakulnak ki a Balkán-félszigeten, illetve az Adriai-tenger környékén.

A kontinens többi részén a napsütés és a száraz idő a jellemző. A mediterrán térségben a hőmérséklet csúcsértéke általában 30, 35 fok között alakul, csak Olaszország környezetében mérnek néhány fokkal alacsonyabb értékeket. Észak-Európában és Közép-Európa északi részén ugyanakkor többnyire 18, 25 fok közé melegszik fel délutánra a levegő.