Strandidő lesz a hétfői hidegfront előtt

Vágólapra másolva!
Napsütéses, meleg, nyári idő várja az idejüket a szabadban töltőket a hétvégén, fokozatosan melegednek a folyóvizek és tavak. Célszerű kihasználni a kedvezőnek ígérkező időjárást, ugyanis a jövő hét első napjaiban hidegfront érkezik, amelyik 5-10 fokos lehűlést, erős vagy viharos szelet és olykor záport, zivatart okoz.
Vágólapra másolva!

Végre lehet majd napozni a hétvégén (módjával, az erős ultraibolya sugárzás miatt), a folyók, tavak hőmérséklete is emelkedik. A Balatonon és a Velencei-tavon fújni fog a szél a szörfözni, vitorlázni vágyók valószínűleg nem kis örömére. A csütörtöki, főként nyugaton gyakori esővel, záporral tarkított időt pénteken már egyre többfelé napos idő követi. A déli, délutáni órákban megnövekvő gomolyfelhőzetből inkább csak a nyugati, valamint az északi határ mentén fordulhat elő egy-egy záporeső, esetleg zivatar. A hőmérséklet a kora reggeli 12-17 fokról délutánra 26-30 fokig emelkedik.

Szombaton is többórás napsütés ígérkezik. A nappali gomolyfelhő-képződés mellett csak helyenként lehet zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12-17, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 27-31 fok között a legvalószínűbb.

Vasárnap további melegedésre számíthatunk. Bár alapjában véve napos idő lesz, már egyre gyakrabban jelennek meg gomoly-, illetve fátyolfelhők; szórványosan valószínű zápor, zivatar. A hőmérséklet kora reggel 15-20, délután pedig 28-33 fok között alakul. Hétfőn aztán záporok, zivatarok, erős szél, valamint lehűlés kíséretében egy hidegfront eléri az ország északnyugati felét.

Melegfronti hatás terheli az időjárás-érzékenyeket

Általában domináló lesz a melegfront jellegű hatás, egyre enyhébb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A légköri változásokra különösen érzékenyeknél esetenként fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. A levegő hőmérséklete az ilyenkor szokásos körül alakul, azonban megjegyezendő, hogy napon akár lényegesen melegebbnek is érezhetjük az időt. Az augusztusi napfénynek még nagy az ereje, emiatt a komforthőmérséklet is magasabban alakul. A melegben nagyobb a szervezet folyadékvesztesége, a hiányt legcélszerűbb ásványvízzel pótolni.

A nyárnak ebben a szakában az átlagos maximum hőmérséklet 27-28, a minimum pedig 15-16 fok körül van. Ettől azonban jelentős eltérések is előfordultak. Például 1905-ben augusztus negyedikén Orosházán 40,5 fokot mértek, és ugyanezen a helyen a rákövetkező két napon is 40 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. Ám augusztus elején voltak nagyon hűvös reggelek is - például Királyréten hatodikán 4,9, hetedikén már 4 fok volt a minimumhőmérséklet.

Európa időjárási térképe ugyancsak változatos. A Brit-szigetek feletti középponttal örvénylő ciklon a kontinens myugati, északnyugati vidékein okoz mérsékelten meleg, záporokkal tarkított időjárást. Ugyanakkor délen a Földközi-tenger mentén sokat süt a nap, zápor csak elvétve fordul elő, és a csúcs-hőmérséklet nagy területen meghaladja a 30 fokot. A Kárpát-medence keleti és déli vidékein a csúcshőmérséklet általában a 24 és 30 fok között alakul, és az elkövetkező napokban további melegedés várható mind több napsütéssel. Északi és nyugati szomszédunknál is fokozatos időjárás javulásra számíthatunk.



Népi időjóslás: ha Lőrinc napján esik, rossz lesz a dinnye

Csokorba gyűjtöttünk néhány, ezekre a napokra érvényes szólás-mondást: a népi regula szerint, ha Lőrinc napján, augusztus tizedikén meleg van, akkor tartós, hideg tél ígérkezik. Lőrinckor szintén fordul az időjárás a régi bölcsek szerint. Ha e napon esik, rossz lesz a dinnye, különösen a sárga. A ilyen dinnye egyáltalán nem édes, szinte ehetetlen: úgy is mondják, hogy "lőrinces". Ha viszont e jeles napon szép, derült idő van, hosszú lesz az ősz abban az évben. A néphit szerint Lőrinc után már nem nő a fa, megáll a fejlődésben. Az augusztusi szárazság nem olyan veszélyes ugyan, mint a júniusi, júliusi, a kukoricákon azonban még sokat segíthet az eső. Csongrádon augusztus 15-ét tartják az ősz eleje kezdetének, addig akármilyen meleg volt, a hónap közepétől csökken a hőség. A hónap második felében hiába melegszik fel az idő, kánikula már nem lesz.

Több csapadékrekord is megdőlt az elmúlt héten

A Kárpát-medence felett sokáig örvénylett egy mediterrán ciklon, amelyik helyenként kiadós csapadékot, illetve erős szelet okozott. A lehullott csapadék mennyiségét jól jelzi, hogy pénteken például Pitvaroson 56, Kunmadarason 62, Tiszaújvárosban 90, Földesen pedig 112 mm eső esett. Ez utóbbi értékekkel egyéb-ként megdőlt az 1969-ben Kiskőrösön mért 78 mm-es 24 órás csapadék rekord. (Különben a havi átlagos csapadékmennyiség is általában e közelében van.) Szombaton is főként keleten fordultak elő intenzív záporok, ezt jelzi a hajdúböszörményi 45 mm-es csapadékmennyiség.

A ciklon sokhelyütt jócskán visszavetette a hőmérsékletet. A csúcshőmérséklet a borongós, esős északkeleti tájakon a 20 fokot sem érte el, ugyanakkor ettől nyugatabbra barátságosabban alakult az időjárás. Vasárnap az országban sokfelé borongós idő volt, de délnyugaton, valamint északkeleten olykor kisütött a nap. Kezdetben többfelé esett az eső. A csúcshőmérséklet 18 és 25 fok között alakult, a melegebb idő délnyugaton volt. Hétfőn - miközben a korábbi csapadékos időt okozó ciklon távolodott térségünktől - északnyugat felől újabb nedves, hűvös léghullámok érték el a Kárpát-medencét. Hétfőtől azonban melegedés kezdődött, és az országban a délutáni órákra egyre többhelyütt 25 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála, miközben maradt a változatos jelleg, ugyanis záporok, zivatarok továbbra is előfordultak.

Bozóki István