Ismét nyáriasra fordul az idő

Vágólapra másolva!
Melegebbre fordul az időjárás szerda reggeltől, napközben már 22-27 Celsius-fok is lehet, esőre, záporra nem kell számítani. Egyre inkább a Kárpát-medence fölé nyúlik be a délnyugat-európai anticiklon, így ismét túlnyomóan napos, száraz idő valószínű.
Vágólapra másolva!

Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, éjszaka mindenütt megszűnik a csapadék. Kissé mérséklődik a Dunántúlon gyakran erős, olykor viharos északi, északnyugati szél is. Hajnalra 8-14 Celsius-fokig hűl a levegő. Szerdán már országszerte több órára kisüt a nap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. Időnként kissé több fátyol-, illetve gomolyfelhő lehet az égen. Elsősorban a Tiszántúlon erősödik meg az északkeleti szél.

Lassan gyengül és megszűnik a hidegfronti hatás, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, szédülés, ingerlékenység, nyugtalanság továbbra is jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás, erősödhetnek a reumatikus betegségben szenvedők panaszai. A szél sokaknál idegességet okozhat. Kedvező viszont, hogy egyre többfelé felfrissül a levegő.

Csütörtökön a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 fok körül alakul. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, a 10-20 km/órás átlagszél mellett 30-50 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Az újabb változás oka az, hogy egyre inkább a Kárpát-medence fölé nyúlik be az az anticiklon, ami Délnyugat-Európa időjárását meghatározza. A magas légnyomású területeken ismét túlnyomóan napos, száraz idő valószínű, mert az anticiklonból kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, és leszálló, szárító, felhőoszlató hatású légmozgások alakulnak ki. A magasnyomásnak köszönhetően túlnyomóan napos az idő Délnyugat-Európában és a Fekete-tenger térségében; délutánonként 25, 30 fok közé melegszik a levegő.