Enyhe, napos idő lesz a hosszú hétvégén

temető, Halottak napja, Fiumei Úti Sírkert
Vágólapra másolva!
Száraz légtömegeknek köszönhető az, hogy napos csapadékmentes idő lesz a november 1-éig tartó hosszú hétvégén. Az utazók hajnali ködökre számítsanak, de kora délelőttre ez mindenütt feloszlik. Kora délutánra 15 fokig melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

A hétvégén és még jövő hét elején is csendes, nyugodt idő lesz Magyarországon. Az ország fölé érkező száraz levegőnek köszönhetően napos, csapadékmentes idő várható. A hajnalok ugyan ködösek, párásak lesznek, de a napnak még van annyi ereje, hogy ezeket a délelőtt folyamán felszakítsa. Reggelre általában -2, +3 fokig hűl a levegő, míg napközben a sokévi átlag körül, vagyis 9, 15 fok között alakul a hőmérséklet.

A szép, napos idő ellenére sokan szenvedhetnek a melegfrontokkal együtt járó tünetektől. A leggyakoribb panasz ilyenkor a fejfájás, vagy rosszabb esetben a hosszan elhúzódó migrénes, görcsös fejfájás. A hajnalra kialakuló párás, ködös, enyhe idő pedig kedvező feltételeket biztosít bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez. Ugyanakkor a napos, és az évszakhoz képest melegebb idő kedvezően hat a hangulatra.

Mindenszentekkor és Halottak napján sokan kelnek útra, az időjárás pedig kedvező hátteret biztosít az utazóknak, de a hajnali hajnali ködfoltok miatt fontos az óvatos vezetés. A reggeli hűvös idő miatt célszerű melegebb ruhát magunkkal vinni, de napközben a napsütésben és a 10-15 fokban kellemes lesz a szabadban tartózkodni.

Csütörtökön egy észak-déli tengelyű, hullámzó frontálzóna éri el Horvátországot, Szlovéniát és Ausztria nyugati tájait. Nagy mennyiségű eső szlovén és horvát területeken eshet. Ez a frontrendszer azonban péntekre elveszti erejét, és gyorsan leépül. Helyébe a most még Ukrajna és Lengyelország felett elterülő anticiklon érkezik, ami biztosítja a hétvégi nyugodt időjárást. Főleg a reggeli órákban alakul majd ki köd és párásság. Az évszakhoz képest enyhe lesz az idő egész Közép-Európában, Horvátország és Szlovénia egyes részein 17-18 fokig is melegedhet a levegő.

Kellemes idő lesz mindenszentekkor

Mindenszentek és halottak napjának időjárásáról mindenkinek vannak emlékei, vagy egy kiadós hűlésről, vagy pedig ragyogóan sütött a nap, és száraz idő tette még szebbé az emlékezést. Az előrejelzések szerint 2011 semmilyen tekintetben nem tartogat szélsőséges időjárást az ünnepek alatt, átlag körüli csúcshőmérséklet lesz, néhol a 15 fokot is elérheti a nappali felmelegedés. Hajnalban -2, +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Az elmúlt fél évszázadban az átlagos maximumhőmérséklet 11,8 Celsius-fok volt Mindenszentek napján. A november elsejére vonatkozó napi rekordok azonban sokkal korábban, az 1920-as években dőltek meg. A legmelegebbet ezen a napon 1926-ban, Szegeden mérték, ott akkor 25 fokig melegedett a levegő. A leghidegebb nap 1920-ban volt, a nappali órákban is sok helyen fagypont alatt maradt a hőmérséklet. Az éjszakai lehűlés rekordját pedig Túrkeve tartja, ahol hajnalra -17 fokig süllyedt a hőmérséklet szintén 1920-ban.

Az időjárás azonban ritkán ennyire szélsőséges. Körülbelül minden második-harmadik évben alakult a maximumhőmérséklet 10 fok alatt, tehát valamivel gyakoribb az ennél magasabb csúcshőmérséklet. 1960 óta a legmelegebb 2003-ban volt, ekkor Budapesten 19,4 fok volt, de a Dunántúlon nem egy helyen a 20 fokot is elérte a csúcshőmérséklet. Ennyire meleget ritkán lehet tapasztalni november elején, 16-17 fok körüli hőmérséklet azonban öt-, hatévente előfordul.

A legzordabb időjárás a nappali órákban 2006-ban tette emlékezetessé az ünnepet. Nagy területen szeles, esős, hideg idő volt, Kékestetőn havazott, de a délnyugati országrészben is előfordult az eső mellett hózápor, és a legmelegebb órákban is csak 2, 4 fok körül alakult a hőmérséklet.

Az év ezen szakában nem ritkák az éjszakai fagyok, azonban Budapesten az átlagos hajnali hőmérséklet 4 fok körül alakult az elmúlt fél évszázad során. Vidéken helyi hatásokat is beleszámítva ettől jelentős eltérések is lehetnek, 10 fok feletti minimumhőmérséklet pedig csak minden 10 évben fordult elő.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt napokban igazi változékony, őszi idő uralkodott a Kárpát-medencében. Szombaton még csak keleten és délen voltak felhősebb területek, másutt pár órára kisütött a nap. Vasárnapra már országszerte beborult az ég, többfelé esett az eső. Hajnalra helyenként sűrű köd alakult ki, de napközben is sokfelé párás maradt a levegő. A nedves léghullámoknak köszönhetően a csípős hajnalok megszűntek, és viszonylag enyhe reggelekre ébredhettünk. A legalacsonyabb hőmérséklet 3, 9 fok között alakult. A hét elején is folytatódott a változékony, őszies hangulatú időjárás. Október végén a sokévi átlag alapján 13 fok az átlagos csúcshőmérséklet. Ehhez képest az ország nyugati felében pár fokkal hűvösebb idő volt, míg keleten 15-16 fokot is mutattak a hőmérők a kora délutáni órákban.