Az enyhe idő miatt van szmogveszély

Korom, kipufogógáz, légszennyezés, szmog
Vágólapra másolva!
Marad a derült, száraz, napos idő, de van, ahol tartósan megmarad a köd - erre elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kell számítani. Egy anticiklon miatt jórészt eseménytelen az időjárás, gyenge a légmozgás, és ezért dúsulnak fel a szennyező anyagok a városok levegőjében.
Vágólapra másolva!

Szerdán derült, napos, száraz idő várható az ország nagy részén, de főleg a Nyugat-Dunántúlon tartósan felhős, ködös helyek is előfordulnak, mert csak lassan szűnik meg a reggelre képződött köd. A csúcshőmérséklet általában 12, 17 fok között, viszont a tartósabban felhős, ködös részeken hűvösebb lesz: 8-9 foknál nem lesz melegebb. Késő este többnyire 3, 8 fok várható. A délkeleti szél legfeljebb a Kisalföldön élénkül meg.

Csütörtökön többnyire derült idő várható sok napsütéssel, de néhol tartósabban ködös, párás területek is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 17 fok között alakul. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél többfelé megélénkül, nyugaton néhol megerősödik.

Vasárnapig jobbára derült, napos, száraz idő várható. Csak hétvégén növekszik meg többször a felhőzet, és nyugaton néhol eső, zápor is lehet, de jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak nagy részén -2, +5, a végén 2, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13, 19 fok között valószínű.

Egyre több a szálló por a levegőben

Az időjárási helyzet miatt romlik a levegő minősége Budapesten. A szálló por koncentrációja napi átlagban meghaladja az egészségügyi határértéket, több helyen a tájékoztatási küszöbértéket is, néhol a riasztási határérték körül alakul. Emellett a nitrogén-dioxid koncentrációja is elérheti az egészségügyi határértéket, főként reggel és este, késő este. (A levegő minőségének változása térképeinken követhető.) Fronthatás viszont nem terheli az arra érzékenyeket, de a viszonylag nagy napi hőingadozás miatt érdemes rétegesen öltözködni.

Egy nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg Közép- és Kelet-Európa időjárását. Területén hideg van, éjszaka helyenként -5 fok alá süllyed a levegő hőmérséklete, de a nappali órákban is csupán 7, 12 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárását is döntően száraz levegő alakítja; az anticiklon miatt jórészt eseménytelen az időjárás, gyenge a légmozgás, és ezért dúsulnak fel a szennyező anyagok a városok levegőjében.