Enyhít a szmoghelyzeten a szél

Vágólapra másolva!
Kevésbé lesz szmogos a csütörtök: a megélénkülő szél hatására kissé tisztul a levegő, és országszerte jobbára derült lesz az ég, sok napsütéssel. Szerdán tizenhét városban lépte túl a szálló por koncentrációja a tájékoztatási határértéket.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön napközben kissé tisztul a levegő a megélénkülő szél hatására, majd a következő napokban a gyakrabban szeles idő miatt tovább javul a levegő minősége Budapesten. Szerdán a fővárosban elrendelték a szmogriadó enyhébbik, tájékoztatási fokozatát a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. A tájékoztatási küszöb feletti értéket mutattak a mérőállomások az ország összesen tizenhat városában is - erről részletek itt olvashatók.

A jótékony hatású délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, ám a Kisalföldön többször megélénkül, időnként meg is erősödik. Késő délután a Dunántúlon és Budapest környékén lehet élénkebb légmozgásra számítani, viszont a szélcsendes területeken nem lesz érezhető változás a levegő minőségében. Ezzel együtt a következő napokban is csendes idő várható egy anticiklon miatt, ami nem kedvez a légszennyezés gyors csökkenésének. Vasárnap és hétfőn már több helyen lesz felhős az ég, hatására visszaeshet a légszennyező anyagok koncentrációja.

Csütörtökön országszerte derült lesz az ég sok napsütéssel, de északon, északkeleten csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlon tartósan borult, foltokban ködös idő lesz. Számottevő csapadék nem várható, de a ködös területeken ködszitálás előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4, +4 fok között alakul, de a borult területeken ennél pár fokkal melegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 12, 17 fok között, a tartósan borult, párás helyeken 7, 8 fok körül valószínű.

A tájékoztatási szintű szmogriadót akkor rendelik el, amikor a szálló por rövid idejű hatása veszélyezteti a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjait, vagyis a gyermekeket, időskorúakat, krónikus betegeket. A riasztás feloldásáig a fővárosban tilos kerti hulladékot és avart égetni.