Borongós-ködös idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Hatalmas, masszív anticiklon húzódik Magyarországtól északkeletre, amely blokkolja a nyugatról érkező, csapadékot szállító rendszereket. Borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható szombaton és vasárnap is.
Vágólapra másolva!

Lassan egy hónapja nem érte el front a Kárpát-medence térségét, utoljára október 23-án volt gyenge hidegfronti hatás, és ekkor is csak a Dunántúlon esett említést érdemlő csapadék. 1902 óta nem volt ennyire száraz november, folytatódik a csapadékmentes időjárás: egy hatalmas, masszív anticiklon húzódik az országtól északkeletre, amely blokkolja a nyugatról érkező, csapadékot szállító rendszereket. Az anticiklont igen száraz, hideg levegő tölti ki.

Emiatt szombaton és vasárnap borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, napsütés a 600 méter feletti hegyekben valószínű. Itt-ott továbbra is előfordulhat szemcsés hó, ónos szitálás. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban -1, -7, napközben -2, +5 fok között alakul.

Légköri front nem éri el ugyan a Kárpát-medencét, de változásra mégis számítani kell. A ködös idő megjelenésével megszűnnek az éjszakai kemény fagyok, helyébe kissé enyhébb és nedvesebb idő lép, ami kedvez a fertőző betegségek terjedésének. Ha a párás idő miatt súlyosbodnak a felső légúti megbetegedések, érdemes orvos segítségét kérni.

Az anticiklon hideg, száraz légtömege alakítja egész Közép-Európa időjárását. A hétvégén a napsütést egyre nagyobb területen váltja fel köd, és főként Ausztria, Szlovénia keleti részein, valamint Szlovákia nyugati tájain fordulhat elő ónos szitálás, hószállingózás, a reggeli órákra a zúzmarás köd pedig fehérre festheti a tájat.

Másutt is számítani kell hajnali párásságra, ködfoltokra, de a keletebbre fekvő tájakon és országokban ezek napközben fokozatosan feloszlanak, és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. A szárazság a környező országok többségében szintén gondot okoz, és ez a következő napokban sem enyhül.