Marad a borult-ködös idő a héten

Vágólapra másolva!
Beszorult a hideg a Kárpát-medencébe: marad a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő Magyarországon is az anticiklon miatt. Valamelyest javul a szmoghelyzet, de számottevő csapadék nem várható, erősödik a szárazság.
Vágólapra másolva!

Kedden túlnyomóan borult, párás idő várható ködfoltokkal, inkább csak délkeleten, keleten szakadozhat fel helyenként rövid időre a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, de néhol előfordulhat zúzmaraképződés, szitálás, ónos szitálás, szemcsés hó. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Nyirkos novemberi hideg várható: a hőmérséklet kora délután általában -2, +3, késő este +1, -4 fok között valószínű. Fronthatás nincs.

Szerdán többnyire erősen felhős, párás lesz az idő, főként északkeleten szakadozhat fel helyenként a felhőzet. Délen, délnyugaton hószállingózás, ónos szitálás és gyenge eső lehet. Gyenge vagy mérsékelt lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +5 fok között alakul.

Beszorult a hideg levegő a Kárpát-medencébe

Kissé keletebbre helyeződik az az anticiklon, ami a Kárpát-medence időjárását meghatározza, de a medencét továbbra is nedves, hideg levegő tölti ki. Ezért nem változik kedd estig az időjárás. Az anticiklon területén Európa-szerte többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő. Derült vagy gyengén felhős területek a Kelet-európai-síkság közepén, illetve az anticiklon déli vidékein vannak. A leszálló légmozgások hatására számottevő csapadék nem fordul elő, de néhol szitálás, ónos szitálás alakul ki.

Ugyanakkor Izlandtól északra többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, hatására arrafelé változékony az idő, és a hozzájuk tartozó frontok mentén néhol esik az eső, záporeső. A Nyugat-Európa fölé érkező enyhe levegő miatt a hőmérséklet a kora délutáni órákra többnyire 10 és 15 fok közé emelkedik, sőt a Földközi-tenger nyugati medencéjében 20 fokot is mérnek. Európa északkeleti része fölött markáns ciklon örvénylik. Ebben a térségben sokfelé fordul elő havazás, hózápor, az erős szél miatt hófúvásról is érkezik jelentés.