Visszatér a ködös-borult idő

Vágólapra másolva!
Tartósan sűrű ködre kell számítani kedden a Nyugat-Dunántúlt leszámítva mindenhol. A ködhöz néhol ónos szitálás is társulhat - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Este várhatóan sűrű köd képződik a nyugati megyékben is. Borult marad az ég szombatig.
Vágólapra másolva!

Kedden legfeljebb a Tiszántúlon, északnyugaton, valamint a Dél-Dunántúl egyes részein szakadozhat fel a felhőzet és süthet ki néhány órára a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1, 5 fok között várható, a Tiszántúlon és az északnyugati határaink mentén lehet ennél néhány fokkal melegebb. Késő estére -4, +1 Celsius-fok közé hűl a levegő. Számottevő csapadék sehol sem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Ehhez hasonló időjárásra kell számítani szombatig: párás, jobbára borult, itt-ott ködös lesz az idő, számottevő csapadék nélkül. Péntektől lassan megszűnik ugyan a pára, köd, de a délkeleti, déli tájak kivételével továbbra is erősen felhős, borult idő valószínű, északnyugaton szórványosan esőkkel. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szerdán -1, -6, szombaton 0, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a keddi -2, +3 fokról fokozatosan 1, 6 fokig emelkedik.

Ilyen az idő Európában

A ködös időt ismét egy anticiklon okozza, amely Dél-Európa fölött helyezkedik el - ez alakítja a Kárpát-medence időjárását is. Ezért egyaránt előfordulnak napos és alacsonyszintű rétegfelhőzettel borított, párás tájak Közép- és Dél-Európában, de számottevő csapadék sehol sem hull.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Spanyolország, Portugália és Olaszország déli részein továbbra is megközelíti a 20 fokot. Északra haladva ennél természetesen hidegebb van, 0 fok körüli csúcshőmérsékletet - a Kárpát-medencét leszámítva - Skandinávia északi tájain és Oroszországban mérnek, sőt a Kaszpi-mélyföldről és a finn-svéd határvidékről -10, -15 fokot is jelentettek a helyi meteorológiai szolgálatok.