Kész a világ leghosszabb széllapátja

óriás szélturbina-lapát, a világ legnagyobb szélturbina-rotorja
Vágólapra másolva!
A 75 méteres lapát majdnem akkora, mint egy A380-as Airbus fesztávolsága, márpedig az a világ legnagyobb repülőgépe. A Dániában épülő óriásturbina egymaga 6 megawatt áramot fog előállítani, kétszer annyit, mint a legnagyobb magyarországi szélerőmű Bábolnán.
Vágólapra másolva!

A dániai Osterild kísérleti telepen fogják tesztelni a német Siemens által gyártott óriási szélturbinát. A gigantikus lapátok mellett komoly érvek szólnak: a rotor tekintetében igaz, hogy a nagyobb a jobb, ugyanis a lapát hosszúságának megnövelése exponenciálisan hat az áramtermelésre - hosszabb lapát, több áram. Ha kevés a szélerőmű építéséhez rendelkezésre álló terület, megfontolandó az óriásturbina, amely gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. Az óriási lapát csúcsa 250 méteren lesz majd, ha felszerelik a szélerőmű tornyára (az Eiffel-torony 320 méter magas).

Forrás: Siemens

A könnyített lapátok miatt kevesebb anyag szükséges a generátortorony építéséhez

A világ leghosszabb rotorlapátja forgás közben 18 600 négyzetméternyi felületet súrol (e képzeletbeli terület mérete a teljesítményszámítás egyik eleme), amely két és félszerese egy átlagos futballpályának. A lapát csúcsa mozog a leggyorsabban, sebessége eléri a másodpercenkénti 80 métert, azaz az óránkénti 290 kilométert.

A hatalmas generátor kivitelezését a legmodernebb anyaghasználat teszi lehetővé, amelyre figyelemre méltó módon ötvözi a múlt és a jelen megoldásait. A hagyományos lapátokhoz képest az óriásturbina lapátja fajlagosan 20 százalékkal könnyebb. A dél-amerikai indiánok által több ezer éve használt, szilárd és mégis könnyű balsafával merevítették, de üvegszál-erősítésű kompozit műgyantából készítették. Ráadásul egyetlen darabban, mert az illesztés mentén megrepedhetne erős igénybevétel esetén.

Erre pedig igazán lehet számítani: a 154 méter átmérőjű rotornak elképesztő légáramlást kell állnia, például másodpercenként 10 méteres szélsebesség esetén a levegőt alkotó részecskék tömege 200 tonnával éri a lapátot. Ez a szélsebesség nem is számít erősnek, csupán óránként 36 kilométeresnek felel meg, ám kisebb szélgenerátorok üzemeltetői ennél a határértéknél aktiválják a viharvédelmi mechanizmust, azaz a lapátokat az automatika a széllel párhuzamos irányba állítja.

Forrás: Siemens
Az elkészült rotornak repedésmentesnek kell lennie

A Siemens első két, 6 megawattos szélerőműve az Egyesült Királyság partjától hét kilométerre délre, a Gunfleet Sands tengeri szélfarmon épült meg, de azokat csak hatvanméteres lapátokkal szerelték fel Londontól keletre, az essexi Clacton-on-Sea-ben. A következő években a szigetország partjai mentén háromszáz további szélgenerátort állítanak föl 2017-ig, amelyek valószínűleg már a most tesztelés alatt álló óriáslapátokkal termelik az energiát. A több száz generátor összesen 1800 megawatt áramot termel majd, ami már egy atomerőművet is kiválthat.