Napraforgók közt szunnyad a világ egyik legkisebb vulkánja

Sutter Buttes, Kalifornia, vulkán
Vágólapra másolva!
Szántások, rizs-, napraforgó- és őszibúza-táblák, paradicsom- és mandulaföldek veszik körbe a világ egyik legkisebb vulkánját az űrfelvételen. A vulkanikus törmeléket halálos piroklaszt-ár szórta szét a környéken egymillió évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A Sutter Buttes nevű tűzhányó alig 610 méterre magasodik a mezőgazdasági területek fölé a kaliforniai Sacramento-völgyben, az Egyesült Államokban, tizennyolc kilométerre a 65 ezres Yuba Citytől. A "világ legkisebb hegyvonulatának" hívott hegység egy pleisztocén korabeli vulkán maradványa, amely 1,6-1,4 millió éve volt utoljára aktív.

A hegység középső részén a lávadómok (kupolaszerű alakzatok) a legjellegzetesebb látnivalók, amelyeket a viszkózus láva újabb és újabb rétegei domborítottak fel. A dómok vette árnyékok láthatók az űrfelvételen, amelyet a Nemzetközi Űrállomás legénysége készített egy Nikon digitális kamerával.

Forrás: William L. Stefanov, Jacobs/ESCG at NASA-JSC
Kattintson a fotóra teljes méretű változatért!

A dómok körül 18-szor 16 kilométeres szélességben terül el a kitörésekből származó vulkanikus törmelék. A maradványokat piroklaszt-árak szórták szét. A potenciálisan halálos jelenség akkor fordul elő, amikor a felszabaduló gázok folyóssá teszik a tufát (a vulkán által kilövellt szilárd törmeléket) vagy a láva friss darabjait. Az áradás sebessége általában 100-200 kilométer/óra, rendkívül gyorsan mozog lefelé a völgyekben.

A Sutter Buttesről úgynevezett laharok, azaz vulkáni iszapáradatok is lezúdultak le több mint egymillió évvel ezelőtt. A jávai eredetű szakkifejezés azt jelzi, hogy a lefolyó anyagban egyéb kőtörmelék is van a vulkáni törmelék és a víz mellett; sűrűsége nagyjából a betonénak felel meg. A vulkanikus eredetű rétegek alatti üledékes kőzetek eróziója várárok-szerűen terül el a Sutter Buttes lábánál.