Elhalasztja az új eljegesedést a szén-dioxid-kibocsátás

eljegesedés, Würtz-glaciális, jég kiterjedése, szimuláció
Vágólapra másolva!
Annyi üvegházhatású gáz került a légkörbe az ipari forradalom kezdete óta, hogy már bizonyosan befolyásolja, mikor következik be az újabb eljegesedés a Földön. A bolygó pályájából és forgástengelyének ferdeségéből az következne, hogy 1500 év múlva kezdődjön az eljegesedés, ám ez biztosan kitolódik egy új kutatás eredményei szerint.
Vágólapra másolva!

Több száz méter vastag jégtakaró borította Európát a földtörténet legutóbbi eljegesedése idején, amely 110 ezer éve kezdődött. A jégtakaró - legnagyobb kiterjedése idején - körülbelül a Berlin-Prága-Varsó-Kijev vonalig húzódott. Magyarország akkoriban jégkörnyéki (periglaciális) területén füves tundra, míg a Szahara helyén mediterrán éghajlatú, barátságos vidék terült el. A klíma mintegy tízezer évvel ezelőtt kezdett enyhülni.

Az utolsó jégkorszak már kétmillió éve tart a Földön. Kétmillió éve bizonytalan Európa éghajlata is: hol lehűl, hol melegszik kissé. Ebbe a folyamatba szól bele az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátás. Az üvegházhatású gázok és a globális felmelegedés miatt a következő jégkorszak valószínűleg nem ezerötszáz év múlva kezdődik, ahogyan ezt a Föld pályájának apró módosulásai indokolnák, hanem később - állapították meg a Cambrigde-i egyetem és a londoni University College kutatói.

Bőven elég a szén-dioxid az eljegesedés kitolódásához

A korábbi eljegesedések közötti, úgynevezett interglaciális időszakokban a Föld pályája a maihoz volt hasonló, akárcsak a bolygó forgástengelyének ferdesége. A fő különbség a mostani állapotokhoz képest az, hogy nem volt ilyen mennyiségű üvegházhatású gáz a légkörben. "Még akkor is, ha egyik napról a másikra leállna minden üvegházgáz-kibocsátás, annyi szén-dioxid van már a légkörben, amely hosszú időre kitolja a két eljegesedés közti periódust" - mondta a BBC-nek Luke Skinner, a kutatócsoport vezetője, Cambridge-i paleoklimatológus. A kutatók szerint a következő eljegesedés ezerötszáz év múlva kezdődne, ha nem került volna ennyi üvegházház a légkörbe. Eredményeiket a Nature Geoscience szakfolyóirat közölte.

Skinner és a floridai, valamint a bergeni egyetemen kutató kollégái szerint akkor indulhat be az eljegesedés folyamata, ha egymillió légrészecskéből már csak 240 a szén-dioxid (240 ppm, parts per million). Jelenleg azonban 389 ppm a szén-dioxid koncentrációja a légkörben. A következő jégkorszak kezdete attól függ, hogy a hosszú távon ható folyamatok eredményeként mikor csökken le az emberi eredetű szén-dioxid mennyisége.

Egybehangzó kutatások szerint a tartósan üvegházhatású CO2 koncentrációja még legalább ezer évig magas marad, továbbá az óceánok vize is elég hőt tárol ahhoz, hogy további komoly olvadás következzen be a sarkvidékeken, ami a világtenger szintjének megemelkedésével jár.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Így nézett ki az északi félteke tízezer évvel ezelőtt, a legutóbbi eljegesedés vége felé...

Az eljegesedési és felmelegedési korszakok többé-kevésbé szabályszerű váltakozása mögött alapvetően a Föld pályájának és forgástengelyének finom módosulásai állnak. Az évszakok közötti különbség attól függ, hogy milyen szöget zár be a forgástengely a bolygó pályájával., ugyanis ez befolyásolja azt, hogy mennyi napsugárzás jut a Földre. Az elméletet Milutin Milankovic szerb kutató dolgozta ki. Négyszázezer éves jégminták vizsgálatával igazolták azt, hogy az eljegesedési ciklusok százezer évenként követik egymást.

Noha a Milankovic-elmélet széles körben elfogadottnak számít, azt továbbra sem tudni pontosan, hogy milyen láncreakció vezet el ahhoz, hogy ismét jóval nagyobb területen borítsa jégtakaró a Földet. Az biztos, hogy a forgástengely szögének változása nem elég ahhoz, hogy olyan klímaváltozást indítson be, amely ahhoz vezet, hogy az eljegesedési periódusban átlagosan 10 Celsius-fokkal legyen hidegebb a Földön, mint két jegesedés között.

A bolygó pályájának módosulása szinte biztosan csak a kiváltó ok, amely ráerősít a szén-dioxid-kibocsátásra a melegebb korszakokban, és hozzájárul az óceánok szén-dioxid-elnyeléséhez, amikor ismét terjeszkedni kezd a jégtakaró. Az világos, hogy mindenik lehűlési-felmelegedési átmenet különbözik az előzőtől, mert a Föld pályájának módosulásai nem pontosan ismétlődnek - noha négyszázezer éve a mai helyzethez hasonló módon alakult a bolygó pályája és a forgástengely ferdesége.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

...és eddig húzódott le a jégtakaró Európában

Csak látszólag hasznos az üvegházhatás

Skinner és munkatársai a Föld keringési adatait vetették egybe olyan kőzetmintákkal, amelyeket az óceánfenék fúrásából származtak. A minták alapján azonosították a mintegy 780 ezer évvel ezelőtti tengeri izotóp 19c (MIS19c) korszakot, amely a leginkább hasonlít a jelenkorhoz. Akkor az eljegesedést közeledtét az jelezte, hogy hol az északi, hol a déli félteke klímája hűlt le és melegedett fel, mert megbillent a tengeráramlatok egyensúlya. Amennyiben a MIS19c valóban egybevág a 21. század eleji folyamatokkal, akkor a következő eljegesedésre ezerötszáz év múlva kellene számítani, amennyiben nem következett volna be az ipari forradalom.

A klímaváltozást kiváltó gázok csökkentését ellenző csoportok máris hivatkoznak Skimmer és munkatársai tanulmányára, úgy érvelve, hogy egyenesen szükség van a szén-dioxid, a metán és más üvegházgázok kibocsátására a következő eljegesedés elkerülése érdekében - tudósít a BBC.

A brit Globális Klímaváltozási Szakpolitikai Alapítvány (GWPF) közleménye szerint az eljegesedés használhatatlanná tenné a bolygó mezőgazdaságilag hasznosítható térségeit. Dr. Skimmer - válasznyilatkozata szerint - már számított az ilyesféle értelmezésekre. "A GWFP nem érti a lényeget, mert jelenleg pontosan arról van szó, hogy az eleve meleg klímánkat tesszük még forróbbá a fokozódó mértékű üvegházgáz-kibocsátással" - mondta.