Extrém hideg lesz szerda hajnalban

Vágólapra másolva!
Megélénkül a keleti szél, ami miatt három-négy fokkal még hidegebbnek érződik a fagy. Kedden derült idő várható az ország túlnyomó részén. Továbbra is száraz, hideg levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, így folytatódik a fagy.
Vágólapra másolva!

Kedden az ország nagy részén derült idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, -3 Celsius-fok között alakul - a reggel 9 órai mérések szerint Nyíregyházán volt a leghidegebb -11, és Budapesten volt a legmelegebb -6 fokkal.

Napközben a Dunántúlon nagyobb területen megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül. Késő estére -4, -10 fokig süllyed a hőmérséklet. A fagyos idő oka, hogy továbbra is száraz, hideg levegő áramlik a Kárpát-medence fölé az észak-európai anticiklon peremén.

Szerdán a hőmérséklet legalacsonyabb értéke -7, -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. Az extrém hideg miatt sárga figyelmeztetést adott ki Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmelegebb a Dél-Dunántúlon lesz, a legfagyosabb idő Észak-Magyarországon várható. Napközben délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a fátyolfelhőzet, ám északon, északkeleten még többórás napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Időnként megélénkül a keleti, északkeleti szél.

Csütörtökön hajnalban -9, -16 fokig süllyed a hőmérséklet, és a legmelegebb vidékeken sem lesz több napközben -4, -9 foknál. Változóan felhős lesz az ég, majd megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól helyenként havazás már lehet délen. Időnként megerősödik a keleti, északkeleti szél.

Orvosmeteorológia

A száraz hideg ugyan nem kedvez a vírusok terjedésének, de a nagy hidegben könnyebben meg lehet fázni, és a szimpla megfázásból könnyebben alakulhat ki influenzás megbetegedés mostanában. A hideg időben gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok, ám a többé-kevésbé napos idő kedvezően hat a közérzetre. Fronthatásra nem kell számítani.

Nincs különösebb szmogveszély az országban, egyedül Putnokon és Sajószentpéteren minősítette egészségtelennek a levegőt a szálló por miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). E két városban a főleg időskorú, keringési betegségben szenvedők állapotán súlyosbít a por. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhettek. Az asztmások szükség esetén egyéni védőeszközt kell használniuk az OKI elemzése szerint.