Hőségriadó van vasárnap éjfélig

kánikula, hőség, hőségriadó, szökőkút, nyár, meleg, Ezért ne fürödjön szökőkútban cikkhez
Vágólapra másolva!
Marad a kánikula, azzal a különbséggel, hogy szerdától érdemes záporokban reménykedni. Markáns hidegfront azonban nem jön. Az eredetileg szerda éjfélig elrendelt hőségriadót négy nappal toldotta meg az országos tiszti főorvos.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg szerda éjfélig elrendelt hőségriadót vasárnap éjfélig meghosszabbította az országos tiszti főorvos, dr. Paller Judit. A napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot július 9-éig. A kiterjesztést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlása alapján léptették életbe.

Kedd estétől nyugaton zivatarok jelenhetnek meg, szerda délelőtt pár fokkal hűvösebb idő lesz a Dunántúl nyugati részén. Szerdán mindenütt előfordulhat frissítő zápor, zivatar - a középső országrész kivételével. A hét közepétől helyenként kialakulhat zápor, zivatar, főként az ország nyugati és északi részein. A jelenlegi előrejelzések szerint azonban a hétvégéig nem várható olyan markáns hidegfront, amely jelentősen mérsékelné a meleget.

A nagy melegben bőséges vízfogyasztást és a hűtött helyiségek igénybevételét ajánlja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ országos tisztifőorvosi hivatala. Délelőtt 11 és délután 3 óra között nem érdemes a tűző napon tartózkodni. A leégés ellen a vállat is takaró, könnyű ruházatot és napvédő készítményeket ajánl az ÁNTSZ.

A melegben gyorsabbá válhat a szívverés és a légzés. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, ennek szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság lehet a jele. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezért fontos megelőzni a túlhevülést és a folyadékvesztést - közölte az ÁNTSZ. Országszerte nőtt a balesetek száma a tartós kánikula miatt. A mentőket 20-25 százalékkal több ájulásos esethez, rosszulléthez riasztották.