Keddig kell kibírni a kánikulát

Vágólapra másolva!
Még öt napig marad a 38 fokos hőség, utána kellemesebb lesz a nyári meleg egy hidegfront miatt. Ausztriát és Csehországot már korábban is elérték egy atlanti ciklon hidegfrontjai, Magyarország fölött viszont még marad az afrikai forró levegő.
Vágólapra másolva!

"Az előrejelzéseink szerint keddig tart a kánikula, vagyis a mostani 38 fokos csúcshőmérsékletek helyett 33 fokra lehet számítani" - mondta Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A lehűlést egy gyenge hidegfront okozza, amely északnyugat, nyugat felől érkezve valamelyest kiszorítja az afrikai eredetű forró levegőt. A front miatt a Nyugat-Dunántúlon 27, 28 fokig melegszik fel délre a levegő. Zápor, zivatar is lehet jövő kedden, többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél.

Azért kell július tizedikéig várni a hőség enyhülésére, mert addigra erősödik meg Brit-szigeteknél kavargó ciklon frontzónája - magyarázta a meteorológus. Ausztriát és Csehországot már a korábbi napokban is elérték a hidegfrontok. Az előrejelzésben azért van bizonytalanság, mert az időjárási modellek futtatásából folyamatosan az derült ki, hogy mindig egy-egy nappal későbbre várható némi lehűlés Magyarországon. "Ezért nem lennék meglepve, ha végül szerdán lenne igazán érezhető ez a hidegfront" - mondta Mesterházy András.

Hétfő délutánig biztosan marad a kánikulai forróság. Délben, kora délután 36, 38 fokig melegszik a levegő. A korábbi hőségnapokhoz képest annyi lesz a különbség, hogy időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Csütörtök-pénteken bárhol lehet záporra, zivatarra számítani, utána inkább keleten, vasárnap és hétfőn pedig nyugaton és északon lesz csapadék.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Az alsó térkép azt jelzi, hogy július 10-én délelőtt hűvösebb lesz 9-e délelőtthöz képest