Ideális kirándulóidő lesz szerdán

Vágólapra másolva!
Hőség nincs, zápor legfeljebb a Zemplénben lesz. Továbbra is erős az UV-sugárzás. Front nincs, fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A Balatonnál legfeljebb vékony fátyolfelhők szűrhetik a napsütést.
Vágólapra másolva!

Szerdán többnyire derült, napos idő várható az ország legnagyobb részén, kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Északkeleten azonban több lesz a felhő, Szabolcsban és a Zemplénben lehetnek erősen felhős időszakok. Ott néhol kisebb eső, zápor is kialakul. Napközben időnként megerősödik az északnyugati szél a középső országrészben és a Dél-Alföldön. Front nincs, fellélegezhetnek a frontérzékenyek. Erős lesz viszont az UV-sugárzás, 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni.

A hőmérséklet csúcsértéke nagyrészt 24, 30 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé hűvösebb lehet. A nagyvárosok közül Egerben és Nyíregyházán lesz a leghidegebb 22 fokkal. Budapesten 27, Szegeden 28, Pécsen 29 fok lesz kora délután. Késő este 12, 20 fok várható.

A Balatonnál legfeljebb vékony fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést. Csapadékra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 27, 28 fokot, de a tó partján lehet ennél kissé hűvösebb. A víz Siófoknál 22 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 19 fokos.

Délelőtt egyre több helyen ismét északnyugatira fordul a szél. Élénk, 35 kilométer/óra körül széllökésekre leginkább a Velencei-tónál kell számítani. A Balatonnál a szél sebességét csökkenti a környezetéhez képest nagy felületű, hideg víz, így inkább csak tó a keleti és középső medencéjében élénkül meg 30-35 km/h-ig a szél.

Anticiklon hozza a meleg, száraz időt

Ciklon és hidegcsepp örvénylik a Kárpát-medencétől északkeletre a magasban, középpontjuk Ukrajna felett van. Emiatt sok a felhő, többfelé esik az eső a Kárpátoktól északra, északkeletre. Ugyanakkor Skandinávia térségében magasnyomás (anticiklon) helyezkedik el; anticiklonális hatások érvényesülnek a mediterrán térségben is. A leszálló légmozgások miatt az említett tájakon többnyire napos, száraz idő a jellemző.

Északkelet-Magyarországon a fokozatosan gyengülő hidegcsepp miatt van még mindig hűvösebb. Szerda estig egyre inkább a meleg, csendes időt hozó anticiklon hatása lesz a meghatározó országszerte. Délnyugat felől fokozatosan meleg és száraz levegő érkezik az ország fölé.