Egy térképen a világ összes hurrikánja

hurrikánok, trópusi ciklonok 1851 óta, infografika, poláris síkvetület
Vágólapra másolva!
A pusztító erő és a szélsebesség szerint ábrázolta az összes ismert trópusi ciklont egy amerikai adatbűvész. Nézze meg az infografikát, amelyről az is kiderül, mely részein a Földnek nem kell biztosan hurrikántól tartani!
Vágólapra másolva!

Ártatlan vízfestményre emlékeztet, pedig a természet legpusztítóbb erejét ábrázolja az az infografika, amelyet John Nelson amerikai vizualizációs szakértő készített. Nelson egy térképre helyezte el az összes ismert hurrikánt 1851 óta az Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) adatai alapján. Az infografika több mint 12 ezer adatot tartalmaz.

Forrás: IDV Solutions/John Nelson

Ismert hurrikánok és trópusi viharok 1851 óta. A térképen az Antarktisz van a középpontban, a két Amerika jobb-, Ausztrália és Ázsia a baloldalon, míg Afrika alul. (Nagyobb verzió itt)

A hurrikánokat az úgynevezett Saffir-Simpson-skála szerint rangsorolja a NOAA. A skálán az egyes fokozat jelöli a legszelídebb trópusi ciklonokat, amelynek a szélsebessége 153 kilométer/óra alatt marad. Az ötös kategóriába eső hurrikánok sebessége már több mint 252 kilométer/óra. A gyengébb viharokat kék, az erősebbeket élénkzöld pöttyök jelölik.

A vizualizációs szakértő a térképhez poláris síkvetületet választott, úgy, hogy az Antarktisz legyen a középpontban, mert úgy találta, így látható a legjobban a hurrikánövezetek mintázata. Az Egyenlítő körül azért nincsenek pöttyök, mert a hurrikánok kialakulásában kulcsszerepet játszó Coriolis-erő ott annyira gyenge.

Nelson a munka közben véletlenül a hurrikánok előfordulási idejét is a helyszínadatok közé sorolta, de utána rájött, hogy így idővonalszerűen lehet ábrázolni a trópusi ciklonokat. Az infografika természetesen csak a rendelkezésre álló adatokat tartalmazhatja. Az északi és a déli félteke műholdas megfigyelése csak viszonylag új, az 1970-es évektől elterjedt módszer, így aztán a grafika nem bizonyíték amellett, hogy valóban több a hurrikán az északi féltekén, mint a délin. A hurrikánok erősségére vonatkozó információk is pontosabbak az utóbbi évtizedekben, bár a NOAA folyamatosan elemzi a történelmi adatokat is.

Forrás: IDV Solutions/John Nelson